14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăEconomieAurul, moneda preferată de refugiu, când mai atractivă, când mai puţin

Aurul, moneda preferată de refugiu, când mai atractivă, când mai puţin

Nivelul ridicat de incertitudine a ultimelor luni care au trecut din acest an a reprezentat un context favorabil pentru aur, care reprezintă o alternativă pentru investitori, în momentele de criză. Modificările frecvente de atitudine ale investitorilor s-au putut observa însă și în evoluția prețului metalului, care a fost agitată și în reprize, arată o analiză XTB România.

Tendința a fost remarcată și la sesiunea de luni, când prețul aurului a atins, în prima parte a zilei, cea mai mare cotaţie din octombrie 2012 (1766 de dolari).

Ulterior, a pierdut în totalitate avansul și a întrerupt o serie de cinci zile succesive de creștere. Inițial, aurul a beneficiat de creșterea cererii, ca urmare a poziției președintelui Fed, Jerome Powell.

Acesta a anunțat că redresarea economică s-ar putea extinde pe întregul an, iar rata șomajului și contracția economică din Q2 ar putea atinge cele mai ridicate valori de la Marea Depresiune din anii 30.

Oficialul american a declarat că instituția centrală are numeroase instrumente disponibile pentru susținerea economiei.

Scenariul a readus în atenția investitorilor o perspectivă de revenire economică lentă, în care stimulentele monetare masive vor determina devalorizarea monedelor și vor duce la perioade inflaționiste.

„Şeful Fed a susținut că ritmul de revenire a economiei va depinde de descoperirea unui vaccin”, explică Radu Puiu de la XTB.

 

Temeri evaporate

În a doua parte a sesiunii, au apărut informații legate de un posibil vaccin. Moderna a anunțat că vaccinul său experimental a înregistrat rezultate promițătoare în prima fază a testelor clinice.

Aceasta a trezit speranțele investitorilor cu privire la faptul că revenirea va fi mai scurtă, aşa că plasamentul de refugiu a devenit mai puţin atractiv.

În plus, accentuarea apetitului pentru risc a dus la o reducere a cererii pentru titluri de stat americane și, implicit, la o apreciere a randamentelor.

Această evoluție a afectat prețul aurului, oferind o alternativă de activ de refugiu cu un randament superior. Acesta e contextul în care gramul de aur a marcat o valoare-record în România.

Cele mai citite

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...

Spre pace în jurul Israelului

                                          In memoria lui Shlomo Avineri În jurul unei confruntări cu vaste implicații înfloresc de obicei opinii diverse. Or, numai abordarea cu date verificate și...

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...
Ultima oră
Pe aceeași temă