18.9 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăEconomieAurul coboară de la nivelul cheie de 2.000 de dolari, în timp...

Aurul coboară de la nivelul cheie de 2.000 de dolari, în timp ce dolarul se întărește

Aurul a scăzut vineri, într-o săptămână volatilă în care prețurile lingourilor s-au situat la nord de pragul cheie de 2.000 de dolari, în condițiile în care temerile legate de contagiunea bancară au susținut atât cererea de refugiu, cât și pariurile privind o pauză în majorarea dobânzii de către Rezerva Federală, scrie Reuters.

Aurul a scăzut cu 0,8% la 1.977,01 dolari pe uncie la ora 14:34 p.m. EDT (18:34 GMT), după ce mai devreme în timpul ședinței a crescut la 2.002,89 dolari. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,6%, pentru a se stabili la 1.983,80 dolari.

Un dolar oarecum mai ferm și o revenire a piețelor de acțiuni și a apetitului pentru risc sunt, probabil, ceea ce a dus la scăderea aurului, a declarat Bart Melek, șeful departamentului de strategie a piețelor de mărfuri de la TD Securities. Dar este probabil ca lingourile să primească în continuare sprijin din partea unor evoluții macro importante, a spus Melek.

Măsurile de salvare a băncilor aflate în dificultate au atenuat temerile de contagiune la începutul săptămânii, ceea ce a pus aurul pe calea primei scăderi săptămânale din ultimele patru, cu aproximativ 0,5%, în ciuda faptului că luni a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, la peste 2.000 de dolari.

Dar acțiunile bancare au fost din nou jos, giganții europeni Deutsche Bank și UBS fiind loviți de îngrijorarea că autoritățile de reglementare și băncile centrale nu au reușit încă să stăpânească cel mai grav șoc suferit de acest sector de la criza financiară din 2008.

“Orice îngrijorare care apare cu privire la subcapitalizarea băncilor americane va fi un factor de creștere a aurului”, a declarat Bob Haberkorn, senior market strategist la RJO Futures.

Argintul a scăzut cu 0,1%, la 23,07 dolari, platina a coborât cu 0,7%, la 977,776 dolari, iar paladiul a coborât cu 0,7%, la 1.420,40 dolari.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ministrul agriculturii din China, cercetat pentru nerespectarea prevederilor legii

Ministrul agriculturii din China este investigat pentru încălcarea legii și a disciplinei, a anunțat sâmbătă organismul de supraveghere anti-corupție al țării, potrivit Reuters. Tang Renjian,...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...
Ultima oră
Pe aceeași temă