27.3 C
București
vineri, 2 iunie 2023
AcasăEconomieAurul coboară de la nivelul cheie de 2.000 de dolari, în timp...

Aurul coboară de la nivelul cheie de 2.000 de dolari, în timp ce dolarul se întărește

Aurul a scăzut vineri, într-o săptămână volatilă în care prețurile lingourilor s-au situat la nord de pragul cheie de 2.000 de dolari, în condițiile în care temerile legate de contagiunea bancară au susținut atât cererea de refugiu, cât și pariurile privind o pauză în majorarea dobânzii de către Rezerva Federală, scrie Reuters.

Aurul a scăzut cu 0,8% la 1.977,01 dolari pe uncie la ora 14:34 p.m. EDT (18:34 GMT), după ce mai devreme în timpul ședinței a crescut la 2.002,89 dolari. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,6%, pentru a se stabili la 1.983,80 dolari.

Un dolar oarecum mai ferm și o revenire a piețelor de acțiuni și a apetitului pentru risc sunt, probabil, ceea ce a dus la scăderea aurului, a declarat Bart Melek, șeful departamentului de strategie a piețelor de mărfuri de la TD Securities. Dar este probabil ca lingourile să primească în continuare sprijin din partea unor evoluții macro importante, a spus Melek.

Măsurile de salvare a băncilor aflate în dificultate au atenuat temerile de contagiune la începutul săptămânii, ceea ce a pus aurul pe calea primei scăderi săptămânale din ultimele patru, cu aproximativ 0,5%, în ciuda faptului că luni a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimul an, la peste 2.000 de dolari.

Dar acțiunile bancare au fost din nou jos, giganții europeni Deutsche Bank și UBS fiind loviți de îngrijorarea că autoritățile de reglementare și băncile centrale nu au reușit încă să stăpânească cel mai grav șoc suferit de acest sector de la criza financiară din 2008.

„Orice îngrijorare care apare cu privire la subcapitalizarea băncilor americane va fi un factor de creștere a aurului”, a declarat Bob Haberkorn, senior market strategist la RJO Futures.

Argintul a scăzut cu 0,1%, la 23,07 dolari, platina a coborât cu 0,7%, la 977,776 dolari, iar paladiul a coborât cu 0,7%, la 1.420,40 dolari.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Dan Cărbunaru, clarificări privind majorările salariale din Educație

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, declară că, aşa cum s-a convenit în cadrul negocierilor dintre Guvern şi sindicate, majorarea salarială acordată angajaţilor...

Regele Charles al III-lea vine astăzi în România. Președintele Klaus Iohannis îl va primi la Palatul Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi astăzi la Palatul Cotroceni pe regele Charles al III-lea. Vizita monarhului britanic are un caracter privat. După ceremonia primirii...

Raport FAO: Preţurile la alimente au coborât în luna mai la minimul ultimilor doi ani

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, graţie unor diminuări semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă