19.1 C
Bucharest
Tuesday, 3 October 2023
HomeEconomieArcelorMittal Galaţi acuză: Gazoductul BRUA va fi construit cu oțel din China

ArcelorMittal Galaţi acuză: Gazoductul BRUA va fi construit cu oțel din China

„Sperăm în continuare să putem participa la acest proiect. Am fost eliminaţi şi am contestat licitaţia. Am fost eliminaţi pentru că a lipsit un document, nu ne-am dat seama că lipseşte acea hârtie şi nu am avut timp să o depunem în termen. Este o chestiune pur formală. Când am fost informaţi că ne lipsea, eram gata să corectăm acest lucru, dar era închisă perioada de licitare, aşa că oferta noastră nu a fost validată”, a arătat Ribo, conform sursei citate.

Potrivit acestuia, documentul care a lipsit de la dosar nu era relevant pentru fondul problemei. El a precizat că documentul respectiv era de fapt o declaraţie că nu există vreun conflict de interes cu noul director general (CEO) al Transgaz.

„Noi am depus acest document pentru fostul CEO, dar CEO s-a schimbat în timpul procesului de licitare şi ne-au cerut să depunem această hârtie cu noul nume. Am depus oferta alături de alţi trei parteneri într-un consorţiu, noi fiind furnizorul de tablă groasă, şi a lipsit una dintre cele patru hârtii”, a explicat şeful producătorului de oţel.

Ribo a susţinut că ArcelorMittal are capacitatea de a produce la Galaţi întreaga cantitate de oţel pentru conducta BRUA, respectiv 110.000 de tone, care înseamnă 480 de kilometri de ţeavă sudată, cât are gazoductul pe teritoriul României.

„Noi producem cam două milioane de tone de oţel pe an la Galaţi, iar acest volum se poate livra între 12 şi 18 luni. Acest volum era foarte important pentru unitatea noastră de ţevi de la Galaţi. Ar fi o ruşine ca, pentru o asemenea greşeală măruntă, să avem un gazoduct care să fie făcut cu ţeavă care are la bază tablă groasă produsă în China”, a adăugat Ribo.

Pe 28 noiembrie, a avut loc ceremonia de semnare a contractelor pentru lucrări de execuţie a conductei de transport gaze naturale – faza 1, în cadrul Proiectului BRUA. Câștigătorii licitației au fost desemnați compania austriecă Habau PPS Pipeline Systems şi Inspet SA Ploieşti.

Proiectul BRUA Gas Interconnection are costuri totale estimate la circa 570 milioane de euro. Valoarea totală a investiţiei pentru faza I este de 480 de milioane de euro, dintre care aproximativ 179 de milioane sunt grant de la Comisia Europeană.

Acesta este cel mai important proiect de investiții în sectorul energetic românesc de după Revoluție. Gazoductul va asigura legătura între sistemele de transport al gazelor dintre Bulgaria-România-Ungaria-Austria, fiind considerat unul dintre proiectele strategice ale UE pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a regiunii.

Cele mai citite

Clopotul bătut în dungă poate alunga norii GRINDINĂ? Ce spune un profesor universitar de fizică

“Dacă loveşti clopotul numai într-o parte este ca un mare difuzor care emite impulsuri într-o singură direcţie. De regulă dacă se nimereşte şi...

O jurnalistă iraniană a fost arestată la Teheran într-un nou caz de intimidare a presei

O jurnalistă iraniană a fost arestată luni la Teheran după ce a mers la un spital din capitală pentru ancheta asupra stării unei tinere...

descoperă câinele ascuns și oaia care doarme. Numai geniile găsesc rezolvarea!

O iluzie optică ceva mai complexă te provoacă să identifici două elemente care, aparent, nu au ce căuta în peisaj.Ai la dispoziție doar...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies