14.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăCulturăScriitoarea Ileana Vulpescu a murit

Scriitoarea Ileana Vulpescu a murit

El deplânge „despărţirea de o mare scriitoare”.

„A plecat dintre noi ilustra romancieră (“persoană care scrie romane”) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rând, niciun cuvânt în media. Dacă cel care s-a sfârşit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atârnate în bernă şi s-ar fi cerut decretarea doliului naţional. România!…”, a scris Radu F. Alexandru.

Ileana Vulpescu s-a născut la 21 mai 1932, Bratovoești, județul Dolj, și a fost filologă, lexicografă, prozatoare, romancieră și traducătoare română.

După o licență în Litere (limba și literatura franceză), la Facultatea de Filologie a Universității din București (1953-1958), a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor Dicționarul limbii române și Dicționarul explicativ al limbii române (1959-1975).

Cel mai cunoscut roman al său este Arta conversației, care a avut succes înainte de 1989.

În 2017, Ileana Vuplescu a primit Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Cotroceni, pentru întreaga activitate și creație literară. 

Cele mai citite

Beneficiile săpunurilor naturale bio antiacneice

Acneea reprezintă una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, afectând milioane de persoane la nivel global, indiferent de vârstă sau gen. Caracterizată prin...

EXCLUSIV. Companiile de stat, chestiune de siguranță națională, doar în declarațiile puterii. Ministerul Economiei, fără apărare la falimentul Lido S.A.

Statul rămâne lipsit de reacție în cazul falimentului Lido S.A., companie la care este acționar majoritar, în condițiile în care afacerea pare gândită pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă