9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialCum combini pasiunea pentru fotografie şi zbor ca să scoţi bani

Cum combini pasiunea pentru fotografie şi zbor ca să scoţi bani

A fost inginer militar de telecomunicaţii. A terminat Academia Tehnică Militară în 2001, iar din 2005 a devenit fotograf profesionist, punând bazele unei afaceri care îi ocupă în prezent mare parte din timp.

Clienţii îi găseşte prin prieteni sau ajung la el cu ajutorul site-ului caseta.ro. Mihai  Dragu are 32 ani, timiditatea unui artist, dar viziunea unui om de afaceri. A văzut un potenţial de câştig în combinarea a două dintre pasiunile sale – zborul şi fotografia. Clienţii pentru serviciul său de fotografie aeriană pot fi număraţi pe degete, dar potenţialul există şi speră ca în curând să i se ofere ocazia să arate ce poate face cu dispozitivul pe care l-a construit chiar el.

“Folosesc o platformă multirotor tip Hexacopter Y (un elicopter cu 6 elicii), cu propulsie electrică, pe care montez un aparat foto profesional şi o cameră video pentru navigaţie. Aparatul este ghidat de la sol prin radiocomandă, pe baza imaginilor video primite de la cameră (navigaţie FPV- First Person View).
Greutatea aparatului gata de zbor este de aproape un kilogram şi jumătate. Sarcina maximă este de aproximativ 2 Kg, are o autonomie de 15 minute, distanţă maximă de control peste 2Km, pe toate direcţiile”, explică  Mihai Dragu.

Dacă ar fi să cumpere echipamentul, el ar costa 20-30.000 de euro, în timp ce pentru construcţia actuală Dragu a investit aproximativ 1.000 de euro.

“Am început în iunie 2009 cu un motoplanor electric, dar acesta nu permitea aterizări în zone urbane.
Am cochetat cu ideea unui elicopter, dar am renunţat pentru că un elicopter care să ridice 2Kg este foarte periculos, având o elice de carbon cu diametrul de 1.8 m, care se roteşte cu peste 3000rpm.
Soluţia a apărut în 2010 odată cu evoluţia componentelor electronice pentru Iphone şi alte telefoane mobile, anume giroscoape şi accelerometre electronice solid state la preţuri sub 100 de dolari.
Aceste dispozitive permit, prin intermediul unui microprocesor, echilibrarea electronică a unei platforme cu elicii rotative.

Actualmente folosesc un Hexacopter (6 motoare) în configuraţie Y, adică are trei braţe în 120 de grade, ca o lustră cu trei braţe şi cu câte două becuri pe braţ.
Aparatul este în evoluţie, mai ales software, câteva din funcţiile suplimentare ale controler-ului de zbor fiind autoredresarea, adică revine la orizontală singur în caz de eroare de pilotaj, sau navigarea GPS”, povesteşte proprietarul caseta.ro.

Mihai Dragu plănuieşte acum să deschisă o expoziţie pentru care vrea să facă fotografii de sus fiecărui obiectiv cultural şi social din Bucureşti.

Până la fnalizarea acestui plan, câteva dintre fotografiile cu care se mândreşte Mihai Dragu pot fi văzute în galeria specială romanialibera.ro.

Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă