Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Expoziție Korniss Peter

Pe 22 martie la Muzeul Național de Artă al României are loc în prezența artistului vernisajul expoziției “Korniss Peter: Memorie continuă”.

Maria Capelos 0 comentarii

21.03.2018 - 18:10

Personalitate marcantă a artei fotografice maghiare, Korniss Péter (n. Cluj, 1937) a creat una din cele mai bogate opere fotografice din Ungaria. A dobândit recunoaştere internațională ca artist fotograf documentarist, imortalizând cu precădere viaţa şi cultura ţărănească din Europa de Est, tema predilectă a întregii sale opere. Începând cu primele fotografii realizate în anul 1967 la Casa dansului (táncház) şi până la seriile conceptuale de fotografii din ultimii ani, Korniss nu s-a limitat la un singur spaţiu geografic.

El a imortalizat în imagini și alte colţuri ale lumii, de la America de Nord şi de Sud, Yemenul de Sud până la Siberia. Începând din anul 1978, vreme de un deceniu, Korniss Péter a surprins scene din viaţa navetiştilor, seria de fotografii „Muncitorul navetist” (1988) constituind un reper important pentru arta fotografică maghiară. Artistul este, de altfel, primul fotograf maghiar în viaţă căruia Galeria Națională Ungară i-a consacrat în 2017 o expoziţie aniversară de anvergură, semn al recunoașterii unei operei deosebit de valoroase.

Expoziţia „Korniss Péter: Memorie continuă” prezintă o selecție de treizeci și șapte de fotografii realizate în anii 1960-1970 în satele româneşti, slovace şi maghiare, până la cea mai recentă serie reprezentând femeile din Sic (jud. Cluj). Expoziţia cuprinde şase serii de fotografii care spun poveştile a patru personaje diferite – a fetei care întoarce fânul, a lui Boldizsár Mari, a lui Bálint Anna şi a lui Ioan – în imagini care lasă să se întrevadă legătura profundă, personală dezvoltată de artist cu subiectul de-a lungul întregii sale creații artistice.   

Citește totul despre:

#expoziție #lazi

Comentarii

loading...