Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

„eXplore Festival“ invită la reflecție prin intermediul artei

Unul dintre cele mai importante evenimente dedicate dansului și -performance-ului din România și din estul Europei, „eXplore – -Bucharest International Contemporary Dance and Performance -Festival“ și-a deschis porțile pe 6 octombrie, fiind în -desfășurare până pe 20 octombrie.

Maria Capelos 0 comentarii

Actualizat: 08.10.2018 - 13:17

Ediția de anul acesta, a treisprezecea, are ca temă „Voices“ și aduce în lumina reflectoarelor spectacole de dans contemporan, performance-uri și instalații new media, sound art și proiecții de filme din România, Franța, Suedia, Portugalia și Croația, în câteva spații-cheie: WASP – Working Art Space & Production, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale“ Bucureşti și Muzeul Național al Literaturii Române.

„Ca în fiecare an, «eXplore Festival» invită la reflecție și generează dialog prin intermediul manifestării artistice, poziționând România pe harta evenimentelor importante de dans contemporan din Europa. Coregrafi apreciați la scară internațională vin cu această ocazie în București atât ca protagoniști, cât și ca mentori pentru tinerii artiști. Festivalul este totodată și un spațiu de exprimare pentru creatorii de formate transdisciplinare, care încurajează experimentele creative, punând în valoare artele vizuale și pe cea a sunetului“, ne spune Andreea Căpitănescu, directorul artistic al festivalului „eXplore“.

Pe data de 6 octombrie coregraful suedez Mårten Spångberg a deschis seria de evenimente din cadrul „eXplore Festival“ #13, la WASP – Working Art Space and Production. Acest „bad boy“ al dansului contemporan, cum l-a numit The Guardian, vine în România cu un performance ce pune accentul pe tehnologia -digitală și invită la meditație în compania obiectelor. Mårten coordonează, de asemenea, și primul laborator din cadrul programului de cercetare artistică și de cooperare internațională „RAW Practices in Performance Art“, organizat de WASP Studios, la care participă artiști români, lucrările fiind prezentate pe data de 7 octombrie.


Expoziții, spectacole și conferință-dialog

Festivalul continuă cu spectacolul artistei franceze Latifa Laabissi, „Self portrait camouflage“, astăzi, 8 octombrie, la Teatrul Național București – Sala Atelier, după ce anul trecut a făcut parte din seria de reprezentații live susținute la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). Spectacolul este prezentat în România în parteneriat cu Institutul Francez din București, cu sprijinul Teatroskop, program inițiat de Ministerul Europei și al Afacerilor Externe din Franța.

Expoziția „Film – Proiect curatorial“ este prezentată publicului de către curatorul Matei Bejenaru și artiștii participanți – Irina Botea, Jon  Dean, Ciprian Ciuclea, Diana Dulgheru, Lavinia German, Cătălin Soreanu, Sorin Vreme – pe 13 octombrie, iar instalația sonoră „87 Clouds will rain for you“, semnată de Iosif Kiraly, promite a fi o adevărată experiență senzorială pentru cei care vor păși în spațiul WASP.

Pe data de 17 octombrie, Wanda Mihuleac și Marilena Preda Sânc invită pu-blicul la o conferință-dialog la Muzeul Național al Lite-raturii Române, cu privire la existența artei alternative și a evenimentelor în spații neconvenționale în România înainte de ’89, în comparație cu Franța -anilor 1989-2018.

Seara de 19 octombrie este dedicată spectacolului „The dream is the dreamer“, în interpretarea artistei portugheze Catarina Miranda, la WASP – Working Art Space and Production, dar și filmelor de dans produse anul trecut de WASP -Studios și Asociația 4Culture în cadrul programului cultural GROWASP 2017, în parteneriat cu -Departamentul de Fotografie, Video și Imagine Procesată de la Universitatea Națio-nală de Arte „George Enescu“ din Iași.

 

Citește totul despre:

#festival #dans #lazi

Comentarii

loading...