19.8 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăCulturăDe ce este cerută demisia ministrului Culturii

De ce este cerută demisia ministrului Culturii

A fost a doua oară consecutiv, în decurs de o săptămână, când el şi-a anulat participarea la lucrările Comisiei în ultimul moment, după ce iniţial invitaţia fusese acceptată.  Semn clar pentru modul în care ministrul înțelege să trateze atât problema în sine, cât și instituția Parlamentului.

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, îi cere ministrului Valer-Daniel Breaz să demisioneze, pentru că, spune el, „dă dovadă de o uriaşă incapacitate managerială” şi pentru că sfidează lucrările forului, neprezentându-se la audierile la care este invitat. La audieri au participat directorii mai multor teatre și instituții de cultură. ”Bugetele pentru bunuri şi servicii au fost reduse cu 50% faţă de anul trecut, la capitolul investiţii banii nu există, clădiri destinate desfăşurării actului artistic care nu au autorizaţie ISU”, a sintetizat Știrbu.

 

Cifrele crizei de la TNB

 

Ion Caramitru, directorul TNB, a declarat că managerii instituţiilor  de cultură sunt „în culpă juridică”. ”Noi am primit 4 milioane în plus la cheltuieli de personal, de unde nu pot muta un leu la alt capitol, şi două milioane mai puţin la bunuri şi cu un milion mai mult la venituri proprii. Bugetul a devenit funcţional la mijlocul lunii mai, deşi era normal să fie în ianuarie. Am rămas cu toţii datori la numeroase facturi obligatorii”, a explicat Caramitru. Din 850 de posturi necesare, TNB are 480 de posturi ocupate: „Am adus oameni din afară, 54, dintre care 39 sunt tehnicieni, iar ceilalţi: pălărier, cabinier şi femei de serviciu”. ”Noi suntem buni de plată. Suntem în situaţia ca, neplătind la timp, să apară penalităţi. Domnul ministru al Finanţelor ne-a spus: «Aţi semnat?». Am semnat, pentru că a fost un mic şantaj, că altfel nu puteam să funcţionăm. Noi am făcut toate contractele la început de an. Suntem în culpă juridică. Suntem puşi de minister în această situaţie”,a explicat Caramitru.

 

Listă nesfârșită de probleme

Audierile din Comisia de cultură au scos la iveală problemele financiare ale instituțiilor din domeniu. ”A fost declanşată o campanie ca în anii 1950 şi managerul e văzut ca un chiabur”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României. „El dă salarii si, vezi Doamne, el duce de râpă instituţia. Ne-am supus tuturor reglementarilor”, a spus el. „Raportăm lună de lună ministerului, iar acelaşi minister ne pune în situaţia de a încălca prevederile unui contract şi de a a ajunge tot mai aproape de zona definită de Codul Penal”.

Beatrice Rancea a anunţat că, la Opera din Iaşi, există riscul ca Corpul de balet să fie desfiinţat. Paula Popoiu a spus că nu poate plăti paza pentru Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. ”Patrimoniul e pe cale de dispariţie, dar nu putem achiziţiona noi obiecte care ne sunt oferite. Tot de 3 ani nu obţinem bani pentru investiţii pentru restaurare. Am făcut tot felul de dulcegării la primar pentru a veni să ne repare un acoperiş”.

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă