31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăCulturăCapodopere ale barocului german, în interpretarea Corului Filarmonicii „George Enescu”

Capodopere ale barocului german, în interpretarea Corului Filarmonicii „George Enescu”

„Concertul din 30 octombrie este primul dintr-un ciclu de trei concerte dedicate muzicii baroce. După Händel-Bach, al doilea va fi dedicat Familiei Bach pe 8 martie 2020, iar cel de al treilea – Barocului Italian pe 17 mai 2020”, spune dirijorul Iosif Ion Prunner.

Corul Filarmonicii „George Enescu”

De mai bine de o jumătate de secol, Corul Filarmonicii „George Enescu” reprezintă al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene. Printr-o activitate neobosită și variată – în oratorii, misse, motete, concerte a capella – ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Selecția strictă a membrilor Corului și colaborarea cu dirijori consacrați – Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal –  contribuie în egală măsură la păstrarea nivelului profesional și situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii “George Enescu” a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Ansamblul a colaborat în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat, împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster, o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim.

Iosif Ion Prunner

Muzicianul este director general adjunct al Filarmonicii bucureștene.

În anul 1997, maestrul Cristian Mandeal, directorul din acea vreme al Filarmonicii George Enescu din București, îi încredința pianistului și dirijorului Iosif Ion Prunner conducerea Corului Filarmonicii.

În 1991, a înființat Fundația și Orchestra de cameră „Constantin Silvestri“, iar in 1996 a fost directorul Concursului internațional de dirijat cu același nume. În 2003 i s-a conferit pentru întreaga sa activitate Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler.

Simona Săndulescu este artist liric și instrumentist în cadrul Societății Române de Radiodifuziune. Activitatea sa concertistică se concretizează, în prezent, prin participarea în reprezentațiile Orchestrei Naționale Radio, Orchestrei de Cameră Radio, Corului Academic Radio si Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”. A susținut recitaluri la Sala Radio, Catedrala Sfântul Iosif, Universitatea Națională de Muzică, Biserica Italiană, Biserica Franceză, dar și în țară. A participat ca organist în cadrul Festivalului „George Enescu” și în cadrul Festivalului RadiRo.

Eduard Antal a fost autodidact, până la admiterea la Conservator. A concertat sub bagheta lui Konrad von Abel și Giulio Prandi, făcând parte din orchestrele „Universitaria”, „Concerto”, „Barockerii”. În 2017 și-a propus să lucreze alături de cei mai importanți profesori organiști din țară, să participe la cât mai multe masterclassuri și programe de mentorat și să își achiziționeze materiale necesare studiului.

 

Cele mai citite

Ministerul Finanțelor lansează pe 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație

Ministerul Finanțelor lansează marți, 18 iunie, o nouă emisiune FIDELIS de titluri de stat pentru populație. „Recurența cu care investitorii revin către emisiunile de...

Statul a colectat, pentru 2023, taxe de 11 milioane de euro de la liber-profesioniştii ce folosesc platforma SOLO pentru contabilitate

Persoanele Fizice Autorizate (PFA) care au completat şi depus Declaraţia Unică prin platforma de contabilitate digitală SOLO au plătit către stat taxe, impozite şi...

Pentru o curățare în profunzime a canapelei sau a saltelei tale, apelează la o firmă specializată

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă