22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăCulturăArtistul român Dorin Coltofeanu a impresionat China

Artistul român Dorin Coltofeanu a impresionat China

Artistul român Dorin Coltofeanu a ajuns din nou în atenția presei internaționale.

De această dată, operele lui Coltofeanu au atras atenția iubitorilor de artă din China.

Agenția națională de presă a Chinei i-a dedicat un material artistului român, cu toate că, în aceste zile, sunt subiecte fierbinți ce atrag atenția presei din întreaga lume.

Dorin Coltofeanu, în presa din China

XINHUANET.com, site-ul agenţiei oficiale de ştiri a Chinei i-a dedicat un reportaj lui Dorin Coltofeanu.

Presa chinează notează că un tablou de-al lui Dorin Coltofeanu, pictor român de peste 70 de ani, nu poate să fie expus la cea de-a IX-a Bienală Internaţională de Artă din Beijing, din cauza problemelor de transport cauzate de pandemie.

Totuşi, artistul nu a cedat şi i-a spus corespondentului Xinhua la Bucurşti că se va duce cu lucrările sale în capitala Chinei pentru următoarea Bienală de peste doi ani.

“Coltofeanu, discipolul maestrului român Corneliu Baba (1906-1997), a dirijat cu măiestrie pensule şi culori pentru a crea o lume frumoasă de vis, care a devenit între timp binecunoscută în ţară şi peste hotare”, se precizează într-un comunicat de presă al Fundaţiei Jean Louis Calderon, partener şi susţinător al artistului, care citează un reportaj recent publicat de site-ul agenției de știri din China.

Autoportret Corneliu Baba

“Pictura lui Dorin Coltofeanu este şi despre lumea copilăriei, acea lume a inocenţei, în care găseşti fericirea în stare pură şi din care am gustat cândva fiecare dintre noi. De fapt, aspiraţia lui Coltofeanu este să dăruiască pace, linişte, lumină, serenitate, bucurie, culoare cu fiecare tablou pe care îl face”, a vorbit despre pictor, Damian Florea, un înalt oficial la Ministerul Culturii din România.

În ochii criticilor de artă, picturile lui Coltofeanu sunt unice, cu realismul estetic al clasicismului, cu culorile vii şi luminoase ale impresionismului, şi cu scene fantastice şi imagini simbolice ale suprarealismului.

“În picturile lui, oamenii pot simţi lirismul din naraţiune şi pot vedea lumea reală în fantezie”, se mai precizează în comunicatul Fundaţiei Jean Louis Calderon.

Despre Dorin Coltofeanu

Coltofeanu a fost admis în 1975 la cea mai importantă instituţie de învăţământ superior artistic din România şi anume Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” de atunci (astăzi Universitatea Naţională de Arte Bucureşti), făcând parte din ultima generaţie de studenţi îndrumaţi de către Corneliu Baba, maestrul incontestabil al generaţiei sale.

În 1979, Coltofeanu a absolvit facultatea ca şef de promoţie. În 2019, Coltofeanu şi-a deschis cea mai mare expoziţie personală din cei 40 de ani de la absolvirea sa, la Muzeul de Artă din Timişoara, vestul României.

Organizarea de către Coltofeanu a unei expoziţii personale majore în acest palat care are cea mai mare colecţie de lucrări ale lui Baba este considerată a fi un omagiu adus mentorului său.

Încă de la facultate, artistul a avut deja o impresie profundă despre China, o ţară îndepărtată. I-a spus corespondentului nostru că profesorul său Baba era deja binecunoscut în China la acea vreme, iar lucrările sale precum “Odihnă la câmp” au căpătat o mare popularitate după ce au fost expuse în China în anii 1970.

Mai târziu China a organizat două expoziţii personale ale lui Baba de o mare amploare, iar cel mai recent turneu din China, care a durat aproape un an, a avut vernisajul la Hangzhou la sfârşitul anului 2018, apoi s-a mutat în alte oraşe precum Shanghai şi Beijing.

Coltofeanu a spus că a fost întotdeauna dorinţa sa foarte mare să meargă în China pentru a participa la expoziţii şi de a se adresa publicului chinez.

În atelierul lui din centrul Bucureştiului, corespondentul Xinhua a văzut lucrarea care trebuia expusă la cea de-a 9-a Bienală Internaţională de Artă de la Beijing desfăşurată în perioada 21 ianuarie – 15 februarie. Pe pânza de aproape 3 metri înălţime şi 1,5 metri lăţime, un imens balon cu aer cald, alb sidefat, purtând personajele şi animalele drăguţe din fantezia artistului, zboară peste munţi şi oraşe, zboară spre Beijing, la mii de kilometri distanţă, pe fundal albastru translucid, o culoare emblematică a pictorului.

Coltofeanu s-a declarat încântat la primirea invitaţiei de participare la Bienala din Beijing şi a selectat cu atenţie acest tablou dintre lucrările sale din ultimii ani. Tabloul intitulat “Colindătorii” a fost acceptat de organizatorii evenimentului. Însă, spre surprinderea sa, la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut, a primit un e-mail de scuze de la compania de transport desemnată, în care îl informa că din cauza perturbării transportului internaţional în perioada de pandemie, compania nu a mai putut expedia lucrarea la destinaţie la timp.

În ciuda regretelor sale, pictorul a spus că are destulă perseverenţă şi credinţă după ce la tinereţe a picat de şase ori examenele de admitere înainte de a intra în facultate şi că nu va renunţa niciodată. A mai spus că, în calitatea de membru al ultimului grup de studenţi ai maestrului Baba, nu poate lipsi din China, un nou centru global de artă. S-a înţeles cu corespondentul Xinhua să se întâlnească la Beijing peste doi ani!”

Este binecunoscută şi apreciată politeţea chinezească, dar dincolo de aceasta putem sublinia interesul arătat de presa din această ţară pentru arta pictorului contemporan român, Dorin Coltofeanu, care a fost invitat să participe la cea de-a 9- a Bienală Internaţională de Artă de la Beijing şi să-şi expună opera la Muzeul Naţional de Artă al Chinei.

Nu în ultimul rând trebuie de menţionat că această ştire publicată pe 17.02.2022 de agenţia naţională de ştiri XINHUANET.com a fost preluată şi de către alte publicaţii din China, iar pentru veridicitate vă punem la dispoziţie link-urile respective.

Citește și:

Dorin Coltofeanu, pictorul din grădina de minuni a lumii

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan. “Modul în care arată centrul Capitalei, rezultatul incompetenţei”

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, a subliniat sâmbătă că în centrul orașului există străzi cu o stare de degradare vizibilă și case...

Cluj: Spălare de bani și trafic de droguri. Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane

Procurorii DIICOT au reținut 12 persoane în urma unei investigații referitoare la constituirea unui grup infracțional specializat în trafic de droguri și spălare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă