15.7 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăCulturăDorin Coltofeanu, pictorul din grădina de minuni a lumii

Dorin Coltofeanu, pictorul din grădina de minuni a lumii

Portret Dorin Coltofeanu

 

Pentru înțelesul artei nu-i nimic mai important decât înțelesul omului, operele de artă nu sunt creații ex nihilo, ele se nasc din inima, din cugetul și experiența celui care le creează. Să născocești? Dar pentru ce? Realitatea este cu mult mai bogată decât cele mai îndrăznețe plăsmuiri. Din realitate se naște pictura lui Dorin Coltofeanu, ca spovedanie a întâmplărilor și a gândurilor artistului.

Dorin Coltofeanu nu are vanitatea creațiilor din nimic, nu se îngrijește să plăsmuiască himere ale unui univers numai de el închipuit, ci ne prezintă tale quale, în lucrările sale, ca în niște pagini scrise, întâmplări din viața sa, persoane care-i sunt apropiate, obiecte dimprejurul său și gânduri care-l preocupă și-l neliniștesc. Personajele din lucrările lui Dorin Coltofeanu nu sunt plăsmuiri oarecare, figurați oarecare, personajele sunt actori într-un destin.

Personajele din pictura lui Dudu Coltofeanu sunt actori activi într-un destin, destinul lui Dorin Coltofeanu:

S-a născut în 20 august 1950 la Întorsura Buzăului, studiile liceale și le face la reputatul liceu „Andrei Șaguna” din Brașov, profil real. Este îndemnat, pe bună dreptate, de un profesor să se gândească să urmeze studii universitare în domeniul artei – demonstrase un talent ieșit din matcă. Dorin Coltofeanu ia seama la îndemnul profesorului și face din el un țel.

Câțiva ani la rând, dă admiterea la secția de pictură a Institutului de Artă din București și nu-i iese, lucru lesne de înțeles în cazul unui absolvent de profil real care aspira să intre pe unul dintre cele cinci locuri existente. Conștient de talentul său și înarmat cu voință, în 1975 Dorin Coltofeanu reușește, este admis la Institutul de Arte și repartizat la clasa lui Corneliu Baba. În 1979, absolvă Institutul de Arte ca șef de promoție și este repartizat la Artexim, unde se îngrijește mai întâi de crearea siglei instituției care se află în subordinea Ministerului Culturii, de afișele și pliantele pe care le desenează cu mâna lui, pentru a fi reproduse mai apoi în mii de exemplare.

Astfel, Dorin Coltofeanu se dedică în egală măsură slujbei și creșterii propriei opere. Astfel că, din 1979 până în prezent, Dorin Coltofeanu expune la majoritatea expozițiilor organizate de Uniunea Artiștilor Plastici, al cărei membru este din 1990. Prima expoziție personală a artistului este găzduită, în 1986, de prestigioasa Accademia di Romania din Roma, urmând ca în 1995 să aibă prima expoziție personală în țară, la Galeria Simeza din București. Ca urmare a acestei expoziții și a cronicii laudative publicate de criticul de artă Corneliu Antim în România Liberă, Dorin Coltofeanu primește din partea UAP un atelier în una dintre clădirile din Așezământul Cultural „I.C. Brătianu”, unde lucrează până în prezent. Multe sunt reușitele înregistrate de-a lungul vremii de Dorin Coltofeanu pe teren cultural, lucrările lui au fost expuse în nenumărate expoziții organizate atât pe plan național, cât și internațional, precum: Marea Britanie, Spania, Suedia, Franța, Turcia, Portugalia, Bulgaria, Serbia, Rusia.

.În 2015, cu prilejul încheierii activității avute la Artexim – instituție publică care organizează Festivalul și Concursul Internațional George Enescu, Dorin Coltofeanu, prezintă publicului bucureștean o expoziție, găzduită de Biblioteca Națională a României, în care sunt expuse lucrări inspirate de Suita pentru vioară și pian „Impresii din Copilărie” a compozitorului și violonistului George Enescu.

În 2019, Dorin Coltofeanu și-a prezentat roadele muncii în două mari expoziții retrospective, una găzduită de Muzeul de Artă din Timișoara și o a doua găzduită de Muzeul Voivodinei de la Novi Sad din Serbia.
La începutul acestui an, în luna ianuarie, este decorat de Președintele României cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler și astfel intră în rândul celor care „se disting în cultură, fac fală României și umanității prin opere de creație”.Dacă vremurile o vor încuviința,  în toamna acestui an,  o expoziție personală a pictorului va fi deschisă și oferită ochiului și spiritului celor ce o vor vizita, la Muzeul Național de Arte al Moldovei din Chișinău.

În întrecerea de fiecare zi, atât de agitată și de acerbă a artei românești, expozițiile lui Dorin Coltofeanu sunt un îndemn de a vedea altfel lumea, mai senin. Pictorul practică un gen curat de sinceritate, în care se identifică total cu singurul gând pentru artă, pentru meșteșugul care nu se lasă niciodată epuizat.

 Atelier Dorin Coltofeanu

 

Paleta Dorin Coltofeanu

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu către jurnaliști, de Ziua Mondială a Libertății Presei

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că activitatea de jurnalist, cu toate valenţele sale, are în sine...

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă