9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialSculptura lui Brâncuşi stă cuminte în Bancă

Sculptura lui Brâncuşi stă cuminte în Bancă

Faimoasa lucrare „Cumințenia pământului“ a lui Constantin Brâncuși poate fi admirată de marele public la Muzeul Băncii Naționale a României.

Subscripția națională pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia pământului”, a reușit să depăşească încă un prag, datorită numărului mare de persoane fizice, dar și de companii private care au decis să susțină campania.

Astfel, până pe 15 iunie, prin subscripția publică pentru “Cumințenia pământului” s-au strâns 212.473 de euro.

„Mutarea «Cumințeniei pământului» la Palatul Vechi al Băncii Naționale din București va face și mai accesibilă publicului larg vizitarea lucrării lui Constantin Brâncuși. Experiența vederii «Cumințeniei pământului», a vederii nemijlocite, este de fapt o fascinantă experiență a întâlnirii. «Cumințenia pământului» este un univers la care poți participa prin vedere.

Dar o vedere care te invită să ai mereu o observație pătrunzătoare a tuturor detaliilor imperceptibile pe care le poartă, posibilă doar în interiorul acestei întâlniri. Iar noi știm că întâlnirile adevărate se caracterizează totdeauna prin bucurie. Și ce poate fi mai frumos decât întâlnirea cu o ființă enigmatică, o făptură adunată asupra ei înseși ce n-are încă un chip anume și pe care Brâncuși a numit-o «Cumințenia pământului». Dacă e prima dată când o întâlniți, fiți siguri că veți fi cu atât mai fericiți”, a declarat Corina Șuteu, ministrul Culturii.

Printre personalitățile care
și-au arătat deja sprijinul pentru campania de subscripție publică se regăsesc  Doina Lemny, Mircea Cărtărescu, Dan Perjovschi, Mircea Cantor, Alexandru Tomescu, Vlad Alexandrescu, Tudor Giurgiu, François Saint-Paul – ambasadorul Franței, Răzvan Burleanu, Oana Manea, Alexandru Dedu și Cosmin Alexandru.

De asemenea, în spotul publicitar își declară susținerea Maia Morgenstern, Oana Pellea, Victor Rebengiuc, Andrei Pleșu, Iuliana Tudor, Melania Medeleanu, Irina Păcurariu, Dragoș Bucurenci, părintele Constantin Necula, Mariana Lungu, Dan Amariei, Matei Oprina, Cristiana Mongol Stancu, Iv cel Naiv și Virgil Stănescu.

Despre „Cumințenia pământului”

„Cumințenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.

Brâncuși spunea despre operă:  “«Cuminţenia pPământului»… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”

„Cumințenia pământului” e realizată în calcar crinoidal și, din informațiile de la primul posesor, se știe că Brâncuşi ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului – grotele Savonnières. În prezent, ”Cumințenia pământului” este în proprietatea moștenitorilor arhitectului Gheorghe Romașcu, care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuși în anul 1911.

Cel mai mare sculptor român

Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876 în Hobița, Gorj. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța și puritatea formei, prin utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea, cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură.

Ansamblul sculptural „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu este una dintre cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși din România. Cele patru componente sculpturale — „Masa tăcerii”, „Aleea scaunelor”, „Poarta sărutului” și „Coloana fără sfârșit” — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la apus spre răsărit, cu o lungime de 1.275 de metri. Ansamblul a fost inaugurat în anul 1938.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă