12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLegea cinematografiei. Cineaştii, faţă-n faţă cu parlamentarii

Legea cinematografiei. Cineaştii, faţă-n faţă cu parlamentarii

Un mare grup de regizori, actori, producători, scenarişti, critici şi alţi oameni din industria filmului înaintează o scrisoare deschisă Parlamentului, care se referă la anumite modificări aduse Legii cinematografiei.

Printre semnatari se numără regizorii Corneliu Porumboiu, Tudor Giurgiu, Radu Jude, Călin Netzer, Stere Gulea, actorii Oana Pellea şi Andi Vasluianu, dar şi cel mai premiat producător român, Ada Solomon.

Iată scrisoarea cineaştilor:

„Stimați membri ai Parlamentului României,

În acest moment, cinematografia românească este singura ramură de activitate cultural-artistică din România care nu a înregistrat vreun eșec major în ultimii 15 ani. Dimpotrivă, chiar – an de an, s-a lansat cel puțin un film care a adus României, în plan internațional, premii și aprecieri la superlativ. Multe dintre aceste filme s-au bucurat de succes de public și în țară, unde situația cinematografelor reclamă și ea luarea unor măsuri urgente. Acest succes internațional constant nu a fost egalat de nici un alt domeniu și a devenit o carte de vizită pentru România.

Este pentru prima dată când Guvernul, prin Ministerul Culturii, apreciază la justa valoare aceste eforturi ale cineaștilor și pune cinematografia pe lista priorităților asumate, iar în perioada imediat următoare se va înainta spre aprobarea dvs. legea de abilitare a Guvernului, care include anumite modificări aduse Legii cinematografiei. Am dori să vă supunem atenției câteva aspecte legate de oportunitatea acestor reglementări care, odată votate, ar spori șansele ca succesul de care se bucură acum cinematografia noastră să rămână o realitate și în anii viitori.

1. Legislația noastră în domeniu se va alinia cu cea europeană, modernă.

2. Legea va căpăta o formă coerentă ce elimină ambiguitățile din legea actuală, ambiguități soluționate de multe ori pe cale judecătorească.

3. Se va elimina condiția de secretizare a concursului de proiecte de film, fapt ce va face finanțarea de film românesc mai transparentă.

4. Noua lege va facilita accesul tinerilor producători la finanțări (cadrul actual are o natură profund discriminatorie față de ei).

5. Orice artă are nevoie să fie stimulată pentru a experimenta. Producțiile micro-buget sunt soluția deja existentă în multe țări vecine, și nu numai.

6. Multe dintre filmele românești care s-au bucurat de succes au fost realizate cu sprijinul financiar al unor parteneri străini. Considerăm că ar fi un gest de minimă curtoazie și de diplomație să existe o reciprocitate, iar filmele străine, respectiv co-producțiile minoritare, să poată fi sprijinite în țara noastră.

7. Nu în ultimul rând, pentru a asigura o producție constantă și sănătoasă de filme, este necesar ca cinematografia românească să aibă surse stabile de alimentare ale Fondului cinematografic (care nu este sprijinit de la bugetul de stat).

Nu putem decât să ne exprimăm entuziasmul și susținerea tuturor acestor măsuri propuse de către Ministerul Culturii și avem încrederea că veți înțelege oportunitatea adoptării cât mai rapide a lor, ce nu vor face decât să urgenteze soluționarea unor probleme amânate de nenumărate ori și care nu au făcut decât să creeze disensiuni și blocaje.“ 

 

Orice artă are nevoie să fie stimulată pentru a experimenta. Producțiile micro-buget sunt soluția deja existentă în multe țări vecine, și nu numai.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă