10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDansul de societate, din nou la moda

Dansul de societate, din nou la moda

» Dansul de societate este forma americana simplificata a dansului sportiv, accesibila neprofesionistilor.

» In SUA si Canada, dansul de societate a devenit o industrie a timpului liber, ca o forma alternativa de socializare, adresata oamenilor trecuti de 30 de ani.

» Desi se afla la inceput, dansul de societate din Romania are parte de un succes neasteptat – asta chiar daca nu are parte de publicitate.

"In SUA si Canada, «social dance», dansul de societate, este o industrie incredibil de extinsa. Sunt nenumarate studiouri unde oamenii se intalnesc sa invete sa danseze sub supravegherea unui antrenor – intr-un astfel de club lucreaza de la cinci profesori de dans in sus, in acelasi timp, in incaperi cu pereti glisanti, iar o ora de dans este 100-120 de dolari; un an de dans ajunge sa coste intre 25.000-35.000 de dolari, pentru a accede la nivelul de «bronz» – mai mult decat un an universitar la o facultate buna. Oamenii dau acesti bani, fiindca au nevoie sa socializeze sau sa-si gaseasca un partener – nu e ca aici, unde oamenii au destul timp liber, acolo lumea munceste enorm si se trezeste la 30 de ani ca nu are o viata personala. Or, cursurile de dans de societate ii ajuta pe oameni sa-si recucereasca partenerul sau le da o sansa in plus sa-si gaseasca pe cineva", ne detaliaza Cristi Toporan, unul dintre promotorii dansului de societate din Bucuresti. La inceputul anilor ’90, cand a patruns dansul de competitie in Romania, Cristi a fost unul dintre fanii acestuia. A ajuns sa lucreze coregraf in televiziune, apoi a luat decizia sa emigreze in Canada. Acolo, si-a luat diploma de antrenor in dans de societate. "Problema cu dansul sportiv e ca poate fi practicat doar de profesionisti. Regulile sunt extrem de stricte, pasii foarte complicati, prin urmare nu poate fi practicat de un amator, acesta avand putine sanse sa ajunga la un nivel rezonabil. Americanii, pragmatici cum sunt, au luat «international style» al dansului sportiv, l-au simplificat si transformat in «american style», adica in dans de societate. Aceasta forma de dans este democratica, accesibila chiar si oamenilor trecuti de 50 de ani." In Canada, Cristi Toporan a lucrat ca profesor in acest stil de dans. "Fireste, si aici exista niveluri, bronz, argint, aur, iar lectiile sunt de diverse tipuri; poti de pilda sa-ti patesti un profesor pentru un pachet de zece ore ca sa inveti valsul de nunta sau sa platesti pentru lectii in cadrul unui grup de 8-10 persoane. Or, cu cat pachetul e mai mare, cu atat scade si pretul. Din pacate, chiar daca o ora costa 120 de dolari, studioul isi opreste 100 de dolari si doar 20 revin profesorului, deci castigul nu este chiar formidabil." Satisfactiile vin insa si din alte parte. "Lucrezi cu oameni maturi, de peste 30 de ani, apartinand clasei de mijloc, foarte seriosi." Dat fiind pretul piperat, nu oricine isi permite astfel de lectii – nu sunt pentru adolescenti sau tineri, ci mai degraba pentru oameni aflati fie la a doua incercare, iesiti dintr-o casatorie, fie pentru oameni "casatoriti cu profesia", care vor sa-si construiasca o viata sociala. "Erau intr-atat de dedicati incat unii veneau in pauza de pranz la ore (in Canada, pauza de pranz dureaza o ora jumatate – n. red.); doar atunci puteau sa-si smulga niste timp liber."
In Romania, un profesor de dans nu danseaza decat cu fata
Lectiile sunt in doi timpi: "Sunt pe de o parte orele de studio, in care profesorul isi invata cursantii pasii, tehnicile de baza, si pe de alta parte orele de practica in cluburi, cand profesorul merge cu cursantii sai intr-un club unde exerseaza dansul in conditii nesimulate, apropiate de cele reale, de party." In Romania, detaliaza razand Cristi, un profesor de dans nu danseaza decat cu fata, iar baietii invata uitandu-se la profesor. In Canada, nu exista astfel de prejudecati, profesorul danseaza si cu baiatul, si cu fata, el trebuie sa stie pasii amandurora. In cluburi, fireste, cursantii danseaza intre ei, profesorul doar sta pe margine si ii evalueaza si, ajuns in studio, le explica unde gresesc, ce anume trebuie sa mai exerseze. "Se mergea fie in cluburi specializate (de tango, de salsa etc.), fie in sali special amenajate, unde veneau elevi de la mai multe scoli de dans. Astfel, cursantii mei se intalneau cu alti cursanti, socializau in afara grupului. Intrarea intr-o astfel de sala era 15-20 dolari, fiind inclus un bufet rece – alcoolul trebuia cumparat de la bar. Noi, ca profesori, nu eram teoretic obligati sa mergem, dar ne plateau, iar intrarea era fireste gratuita."

Coregraful de la "Dansez pentru tine" are scoala de dans
In 2006, Cristi a luat decizia sa se intoarca in Romania. A castigat postul de coregraf la emisiunea "Dansez pentru tine" si a decis sa fondeze o scoala de dans de societate. Succesul a fost neasteptat de mare, semn ca a aparut si in Romania o clasa sociala cu mai putin timp liber dispusa sa investeasca in forme de socializare alternative – "saptamana trecuta m-a sunat o profesoara de la Universitate, de 50 de ani, care mi-a spus ca astepta de mult o astfel de initiativa". Cursantii sunt oameni peste 30, persoane publice, indivizi care vor sa invete valsul de nunta. Cursurile se tin in doua locuri, intr-un mare studio de la Plazza Romania si intr-unul mai mic de pe Sfintii Voievozi, inchiriat chiar de Cristi. "Nu mi-am facut nici un fel de publicitate. Povestea merge din gura in gura, cursantii mei spun altora si uite asa se aduna oamenii." Ca si in Canada, cursurile sunt atat individuale, cat si de grup. si, tot ca acolo, o data pe saptamana se merge intr-un club unde se repeta in conditii de party – "mergem intr-un club mic si ii dau DJ-ului un CD cu muzica pe care vrem sa exersam." Planurile lui Cristi: "Imi doresc foarte mult sa apara o federatie a dansului de societate in Romania; or, pentru asta e nevoie de trei asociatii. Am vorbit deja cu o dansatoare, care acum organizeaza cursuri de dans de societate pe un vas de croaziera, ca atunci cand se intoarce sa deschida un studio similar. Asteptam un al treilea."

Marca Inregistrata

» Scoli de dans cu franciza
Trei scoli de dans sunt omologate in lume, beneficiind de franciza: International Style, American Style, Arthur Murry.
American Style este cunoscut ca dans de societate, fiind o versiune simplificata a dansului sportiv International Style. Include – in prima parte – valsul lent, valsul vienez, tango, foxtrot si (in a doua parte, cea latino) samba, cha-cha, rumba, salsa, merenghe, bolero, swing (vest si est), hussel.
International Style este mai elaborat si adresat doar profesionistilor, incluzand in plus quick step (in prima parte) si passo doble (in partea latino).
Arthur Murry este tot o forma de dans sportiv, dar nascuta in SUA.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă