20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăCulturăA început cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii...

A început cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov, care se concentrează pe conceptul #Graniţe / #Borders şi îşi propune să răspundă la întrebări şi provocări multiple care ţin de libertăţile individuale şi creative cu care societatea actuală se confruntă, s-a deschis sâmbătă la cinematograful “Amza Pellea” din localitate.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, transmis sâmbătă, istoricul Adrian Cioroianu, invitatul special al evenimentului, a punctat câteva aspecte din geopolitica actuală, susţinând că “în actualul context e limpede că nişte graniţe se vor schimba”, conform agerpres.ro.

“Odessa este foarte importantă pentru România deoarece este continuarea logică, în plan teritorial, a gurilor Dunării. României nu îi va fi niciodată indiferent cine stăpâneşte Odessa”, a spus Cioroianu, citându-l pe Gheorghe Brătianu, referitor la poziţia României faţă de conflictul ruso-ucrainean.

Una dintre temele Festivalului de Film şi Istorii de la Râşnov este cea a rebelilor care fac istoria și cine sunt aceștia

Totodată, istoricul Adrian Cioroianu a menţionat, în cadrul discuţiilor cu publicul, că “rebelii sunt cei care creează istoria, iar una dintre întrebările care rămân deschise este cine sunt, de fapt, rebelii de astăzi”.

La deschiderea festivalului au fost prezenţi directorul Festivalului de Film şi Istorii Râşnov, Mihai Dragomir, Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov, primarul din Râşnov, Liviu Butnaru, alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Ediţia cu numărul XIV a #FFIR2022 se desfăşoară în locaţii multiple din zona Râşnov: Cetatea Râşnov, La Lift spre Cetate, Piaţa Unirii (Râşnov), Cetatea Feldioara, Promenada Codlea, Parcul Cetate din Hărman şi Bastionul Ţesătorilor din Braşov și se va desfășura în perioada 14 august – 4 septembrie 2022.

Dezbaterile #FFIR pot fi vizionate LIVE pe canalele social media ale festivalului.

Festivalul de Film şi Istorii Râşnov este un eveniment cultural certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe. Festivalul de Film şi Istorii de la Râşnov este organizat de Asociaţia Mioritics şi Asociaţia Râşnov Society. 

Subiecte relevante, filme deștepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante în aerul nopților carpatine, expoziții, standuri de cărți.

Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorința valorificării unui capitol important al cinematografiei locale și mondiale, dar și din nevoia de a produce în spațiul public românesc discuții despre teme al căror impact temporal depășeste efemeritatea clipei, transmit cei de la ffir.ro.

S-a născut astfel un eveniment unic pe piața culturală românească, capabil să stârnească gânduri și pasiuni, să informeze și să emoționeze, să ridice întrebări și să dezbată răspunsuri.

O întâmplare proaspătă și relaxată, care înțelege să mixeze în chip firesc rigoarea și umorul.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

“Sunt convins că Mircea Geoană va candida la președinție”, spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că are convingerea fermă că Mircea Geoană va candida pentru funcția de președinte al României. Această declarație a...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Ungaria a rămas în urma României la PIB-ul pe cap de locuitor

"România a întrecut Ungaria la PIB-ul pe cap de locuitor, iar românii sunt cu mult înaintea maghiarilor la consum", scrie, într-o analiză pentru Portfolio.hu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă