13.9 C
București
luni, 18 octombrie 2021

Studiu: COVID a provocat cea mai mare scădere a speranței de viață din vestul Europei, de la cel de-al Doilea Război Mondial

Pandemia Covid a provocat cea mai mare scădere a speranței de viață din vestul Europei de la cel de-al doilea război mondial, potrivit unui studiu citat de publicația The Guardian.

Datele din majoritatea celor 29 de țări – care se întind pe cea mai mare parte a Europei, SUA și Chile -, care au fost analizate de oamenii de știință, au înregistrat reduceri ale speranței de viață anul trecut. La o scară care a șters ani de progrese.

Cele mai mari scăderi ale speranței de viață s-au înregistrat în rândul bărbaților din SUA, cu un declin de 2,2 ani față de nivelurile din 2019, urmat de bărbații lituanieni (1,7 ani).

Pierderile speranței de viață le-au depășit pe cele înregistrate în timpul dizolvării blocului estic în Europa Centrală și de Est, potrivit cercetării, condusă de oamenii de știință de la Centrul Leverhulme pentru Științe Demografice din Oxford.

Un total de 27 de țări au înregistrat reduceri ale speranței de viață.

„Pentru țările din vestul Europei, cum ar fi printre altele Spania, Anglia și Țara Galilor, Italia, Belgia ultima dată când astfel de mari magnitudini de scădere a speranței de viață la naștere observate într-un singur an a fost doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, susține dr. José Manuel Aburto, co-autor al studiului.

Săptămâna trecută, Office for National Statistics a estimat că speranța de viață a bărbaților din Marea Britanie a scăzut pentru prima dată în 40 de ani din cauza impactului Covid-19. Se așteaptă ca un băiat născut între 2018 și 2020 să trăiască până la 79 de ani, în scădere de la 79,2 pentru perioada 2015-17, potrivit ONS.

Aburto a spus că amploarea pierderilor speranței de viață a fost puternică în majoritatea țărilor studiate, 22 dintre acestea suferind pierderi mai mari decât jumătate de an în 2020.

Bărbații au înregistrat scăderi mai mari ale speranței de viață față de femeile din majoritatea celor 29 de țări. Cele mai multe reduceri ale speranței de viață în diferite țări au fost atribuite deceselor oficiale Covid.

Speranța de viață pentru bărbați a scăzut în Anglia, de la 79,5 ani în 2015-17 la 79,3 ani în 2018-2, iar Scoția de la 77 la 76,8. Dar a crescut ușor în Irlanda de Nord de la 78,4 la 78,7, în timp ce a rămas, în general, neschimbată în Țara Galilor, la 78,3.

Ultima oră
Pe aceeași temă