12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăCoronavirusStarea de alertă nu mai este necesară, consideră președintele PSD, Marcel Ciolacu

Starea de alertă nu mai este necesară, consideră președintele PSD, Marcel Ciolacu

Starea de alertă sanitară nu mai este necesară pe teritoriul României. Acest punct de vedere a fost exprimat, luni, de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

“Cred că starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României. Poate ar fi fost oportun, în cazul în care nu am fi găsit o soluție în zona de energie, să avem o stare de urgență pe energie, dar stare de alertă pe pandemie părerea mea e că nu mai trebuie prelungită”, a declarat Marcel Ciolacu. El a precizat că nu s-a consultat pe acest subiect cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD). Totuși, se știe că și ministrul Rafila declara, încă de acum o lună, că din luna martie starea de alertă poate înceta.

Acum o săptămână, și fostul președinte PNL, Ludovic Orban, cerea anularea stării de alertă.

Aceste luări de poziție intervin în contextul în care, acum câteva zile, CCR a decis că instituirea obligatorie a portului măștii a fost neconstituțională. În urma deciziei CCR, masca sanitară nu mai este obligatorie în spații deschise. Masca rămâne însă obligatorie în spații închise și în mijloace de transport în comun. Premierul Ciucă a avertizat însă că decizia CCR produce efecte doar din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial. Portul măștii în spații închise devenise obligatoriu conform unei decizii a Guvernului.

România e în alertă sanitară de doi ani

Starea de alertă se instituie, în România, prin decizii ale Guvernului. Aceste decizii au termene de valabilitate de câte o lună. Actuala stare de alertă expiră la 6 martie 2022. România este acum în valul al cincilea al pandemiei. Se estimează că, de luna viitoare, situația sanitară la nivel național se va ameliora.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară din primăvara anului 2020, cu excepția unei scurte perioade în care a fost în stare de urgență.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă