26.7 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăCoronavirusAnunț de la oamenii de știință britanici despre următorul val

Anunț de la oamenii de știință britanici despre următorul val

Oamenii de știință britanici avertizează asupra efectelor următorului val al pandemiei de Covid-19.

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru creşterea ratei de infectare în ianuarie, spun oamenii de ştiinţă. Cercetătorii au făcut şi o simulare: se aşteaptă la circa 25-75.000 de decese până la finele lui aprilie 2022, în funcţie de rata de vaccinare.

Momentan, în Anglia, numărul celor infectaţi se dublează la fiecare circa două zile jumătate, asta deşi rata de vaccinare este destul de ridicată.

Unul dintre cercetătători, dr. Nick Davies, consideră că Omicron s-a răspândit rapid şi e posibil să ajungă varianta dominantă de SARS-CoV-2 până la finele anului.

„Pe baza celor observate, putem să ne aşteptăm la un val major de Omicron în Marea Britanie”, mai spune medicul.

Oamenii de știință britanici vorbesc despre efectele produse de viitorul val în funcție de cum va fi tulpina Omicron


Scenariul realizat de oamenii de ştiinţă britanici – în cazul în care Omicron se dovedeşte a fi puţin infecţioasă, iar booster-ele sunt eficiente – arată în felul următor, cifrele COVID fiind valabile pentru perioada 1 decembrie 2021 – 31 aprilie.

2022: 20,9 milioane de infecţii, 175.000 persoane internate, 24.700 decese.

Celălalt scenariu, mai sumbru ar presupune peste 34 milioane de infectări, circa 500.000 persoane internate şi circa 75.000 decese.

Cel mai rău scenariu ar presupune, probabil, introducerea de noi restricţii pentru ca spitalele să nu ajungă iar supra-aglomerate, arată specialiştii. Totuşi, cercetătorii cer autorităţilor să cântărească bine nevoia de a impune restricţii dure, întrucât au un impact asupra sănătăţii mintale şi fizice ale oamenilor.

Ce rămâne sub semnul întrebării este cât de bine îi protejează pe oameni vaccinul anti-COVID şi booster-ele, deşi ultimele studii arată o protecţie ridicată mai ales a dozei booster.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă