16.5 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Tranzactionare fundamentala sau tehnica?

Tranzactionare fundamentala sau tehnica?

Disputa dintre traderi privind importanta tipului de analiza bursiera, folosit ca element de baza pentru emiterea concluziilor necesare luarii deciziilor de investitii in pietele de capital, este si va ramane nerezolvata, deoarece fiecare gen de analiza are rolul sau, pentru un anumit profil de investitor.

 

Pe de o parte, fundamentalistii vor tranzactiona folosind sau anticipand asteptarile acelor traderi care vor reactiona la informatiile fundamentale ce sosesc in piata. Pe de alta parte, tehnicienii vor tranzactiona numai pe baza reactiei privind anticiparea evolutiei pretului instrumentului financiar (al pretului actiunii), care contine deja informatiile fundamentale anterioare, dar si alte informatii legate de psihologia/ comportamentul pietei respective incluse in miscarile pretului si ale volumului.
stim ca Romania se afla inca in recesiune economica; numai ca unele date reiesite din recesiunile anterioare, valorile indicatorilor de performanta ale emitentilor (P/E, EPS, P/BV, prezentate si pe site-ul BVB) care au la baza datele fundamentale anterioare, pot induce erori grave asupra deciziilor noastre de investitii.

In aceste conditii, fireste ca traderii tehnici ar avea dreptul sa spuna, fie si cu anumite rezerve, ca analiza tehnica poate constitui un punct de plecare pentru eliminarea incertitudinilor generate de aceasta situatie si pentru luarea unor decizii de investitie. Desigur ca uneltele principale ale acestui gen de analiza ne pot oferi suficiente date pentru orientarile noastre viitoare sau de moment, in functie de piata de capital.
Mai mult ca sigur ca ambele tabere isi vor sustine punctele forte de vedere acuzand slabiciunile celuilalt sistem, insa, in mod obiectiv, ambele tipuri de analize sunt utile, fiecare la timpul ei si, mai ales, in functie de piata, profilul traderului si orizontul de investitii.
Pentru exemplificare, am ales piata de derivate de la Sibiu, care este o piata la termen; instrumentul financiar este, in cazul nostru, contractul SIF5_MAR, adica un orizont de timp scurt (mai putin de 3 luni de zile). Traderul nostru imaginar isi asuma un risc ceva mai mare, dar controlat de o politica gestionata pentru un risc/pierdere vs castig/profit de 1:3 (strategia RR).
Am ales graficul de 15 minute al contractului futures SIF5_MAR, iar uneltele analizei tehnice (AT) folosite vor fi semnalele oferite de mediile mobile simple de 20 si 50 (SMA 20, SMA 50), oscilatorul stochastic (STS), indicele relativ de putere (RSI) si, desigur, configuratiile grafice gen "lumanari".

In perioada analizata observam un trend anterior de scadere (DOWN), destul de accentuat, marcat printr-un canal descendent ale carui limite MAX/MIN s-au incadrat intre 1,3700 lei si 1,2951 lei/contract. Cei care au urmarit evolutia contractului din acest canal ar fi observat in ultima zi de tranzactionare a anului 2009 un breakout/spargere la limita superioara a acestui canal, adica in zona de intrare de 1,3200-1,3300 lei, ce marcheaza o schimbare de directie a trendului indicata si din corelarea semnalelor AT folosite.
In acest caz, unii traderi mai nerabdatori ar fi deschis pozitii fara sa astepte cel putin inca o zi pentru confirmarea acestei noi miscari. Pretul ales a fost de 1,3250 lei, iar strategia RR de  1:3, astfel: stop loss (SL), adica protectia la pierderi la 1,2950 lei (minimul canalului) si take profit (TP), adica tinta de profit la 3 x (1,3250 -1,2950) ± 0,0900 lei, ceea ce reprezinta un prim punct de iesire, la 1,4150 lei. In cazul in care vom folosi strategia trailing stop, adica un SL flexibil, adaptat situatiei de crestere din piata, acesta ne va permite optimizarea profitului calculat initial. Castigul/contract ar fi fost initial de 90 lei, iar pierderea/contract de 30 lei.
De altfel, am fi observat ca in zona TP ± 1,4150 lei aveam deja o evolutie intr-un canal ascendent, ceea ce ne oferea prilejul sa mergem impreuna cu trendul de crestere si sa facem marcari partiale de profit in zona de contact a maximelor locale (1/3 la 1,4150 pe 8 ianuarie si 1/3 la 1,4500 pe 11 ianuarie). Castigul inregistrat ne putea permite sa riscam restul de pozitii neinchise (1/3), fara a neglija folosirea SL, pentru urmatoarea evolutie crescatoare semnalata de graficul de 60 minute, confirmat de cel zilnic conform strategiei "three images" si bazat pe stirile pozitive din piata.

Cele mai citite

Rafila dă o veste bună pentru tratamentul cancerului: se înființează primul centru de Protonoterapie din Europa de Sud-Est

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că joi a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional...

Puținele studii ale lui Piedone nu afectează activitatea de primar-gospodar: poți desena băncuțe și dacă știi să faci liniuțe și bastonașe

Ilustrație: Marian Avramescu Foarte mulți cârcotași au criticat studiile primarului sectorului 5 al Capitalei, Cristian Popescu – Piedone, candidat pentru funcția de edil-șef. Gurile rele...

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...
Ultima oră
Pe aceeași temă