21.3 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Subventii pentru plata avocatului sau a executorului si pentru taxe judiciare

Subventii pentru plata avocatului sau a executorului si pentru taxe judiciare

Cei  care vor sa-si gaseasca dreptatea prin tribunale, dar nu pot face fata cheltuielilor pot beneficia de gratuitatea sau de subventionarea partiala a acestora, prin Ajutorul public judiciar in materie civila.

Romania a transpus in  legislatia proprie Directiva 2003/8/CE a Consiliului Uniunii Europene, de imbunatatire a accesului la justitie in litigiile transfrontaliere, prin OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila. "Ajutorul public judiciar reprezinta acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si, garantarea accesului egal la actul de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara, inclusiv pentru executarea silita a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii", ne-a declarat Liliana Bogdan, director la  ANOFM. Ordonanta este aplicabila in toate cazurile in care se solicita ajutor public judiciar in fata instantelor judecatoresti sau a altor autoritati cu atributii jurisdictionale romane de catre orice persoana fizica avand domiciliul sau resedinta obisnuita in Romania ori intr-un stat membru al Uniunii Europene.

Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar orice persoana fizica in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa sau a familiei sale.
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme: plata onorariului avocatului; plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului; plata onorariului executorului judiciar; scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute in lege, inclusiv cele datorate in faza de executare silita.

Ordonanta prevede ca acest ajutor judiciar se poate acorda cumulat, fara a putea depasi, in cursul unui an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.
Beneficiari ai ajutorului judiciar sunt doar persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 de lei. In acest caz, sumele ce constituie ajutorul se avanseaza in intregime de catre stat. Daca venitul net lunar pe membru de familie se situeaza sub 800 de lei, sumele de bani care constituie ajutor public se reduc la jumatate. Cererea de acordare a ajutorului judiciar se adreseaza in scris instantei competente pentru solutionarea cauzei sau instantei de executare. OUG instituie reguli speciale privind acordarea ajutorului public judiciar cetatenilor statelor membre UE sau altor persoane care au domiciliul ori resedinta obisnuita pe teritoriul unui stat membru si formularea unei cereri de asistenta judiciara  catre alt stat membru al Uniunii Europene. Actul normativ a intrat in vigoare pe 21 mai a.c., la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, si mentioneaza ca prevederile OUG 51/2008 prevaleaza asupra dispozitiilor continute in acordurile bilaterale si multilaterale incheiate de statele membre, inclusiv.
Ordonanta poate fi consultata si pe www.muncainstrainatate.anofm.ro/ ajutc.

Cele mai citite

Serviciul de închirieri mașini: Fii șoferul mașinii visurilor tale!

Ai în plan să pleci într-o vacanță împreună cu cei dragi, însă achiziția unei mașini nu se află pe lista ta de priorități momentan?...

VIDEO. Macron și Xi cer un armistițiu olimpic

Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat pentru un "armistiţiu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...
Ultima oră
Pe aceeași temă