11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Statul garantează pentru încă 30.000 de credite pentru locuință. „Prima Casă...

Statul garantează pentru încă 30.000 de credite pentru locuință. „Prima Casă continuă“, dar condițiile de acordare e posibil să fie mai dure

"Prima casă continuă", după ce Guvernul a aprobat propunerea Ministerului Finanțelor Publice de acordare a unui plafon de 2,5 miliarde de lei pentru programul de achiziționare a unui apartament sau a unei case în limita a 60.000 de euro. 

Decizia marchează, astfel, continuarea celui mai de succes program de garanții desfășurat de statul român. Calculele „României libere“ arată că acest plafon va fi suficient pentru acordarea a aproximativ 30.000 de credite de locuință, în condiții relaxate, mai ales în ceea ce privește avansul.

Aceasta în condițiile în care, potrivit datelor făcute publice de bancheri, valoarea medie a creditelor contractate prin programul guvernamental a fost, în 2016, de aproximativ 38.000 de euro. Aceasta înseamnă că, dacă Guvernul ar garanta integral creditele, ar putea-o face pentru 15.000 de locuințe. Dar garanția statului este doar pe jumătate din valoarea împrumutului, ceea ce înseamnă că plafonul va ajunge pentru achiziționarea unui număr dublu de case. În cadrul Programului „Prima Casă“, persoanele care îndeplinesc criteriile de eligibilitate aplicate oricărui credit imobiliar și care, în plus, nu dețin și nu au deținut o altă locuință pot contracta un credit de până la 60.000 de euro, echivalent în lei, plătind un avans de doar 5%.

Avansul redus a rămas, de altfel, singurul mare avantaj al programului, în condițiile în care dobânzile sunt similare sau chiar mai mari decât cele pentru creditele standard. Dobânda la „Prima Casă“ este echivalentul a maximum 4,5% peste dobânda medie ROBOR.

Posibile înăspriri

Totuși, în viitor băncile ar putea lua decizia de a apropia și avansul de nivelul de 15-20% utilizat pentru creditele standard. ING Bank este prima care a luat o astfel de decizie, majorând avansul până la 10%. Pe de altă parte, ING nu era una dintre băncile foarte active pe acest segment de creditare și a motivat mutarea tocmai prin faptul că plafoanele alocate au fost mici.

Locuințele noi, cele consolidate în ultimii 5 ani sau cele care vor fi construite sunt garantate cu 50% din valoarea creditului.

Creditele pentru achiziția de locuințe noi sau consolidate merg până la 66.500 euro. Dacă locuințele consolidate sunt pentru prima oară diferențiate de restul locuințelor, în cazul locuințelor noi apare o diferențiere. Astfel, pe normele vechi locuințe noi erau considerate cele construite în baza autorizațiilor emise după 22.02.2010.

În cazul de față sunt considerate locuințe noi cele cu documente care atestă recepția lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de solicitarea creditului garantat, termen care se împlinește în ziua corespunzătoare din ultimul an, potrivit documentului.

Locuințele vechi sunt garantate cu 40%

Creditul maxim rămâne la 57.000 de euro. Dacă din suma maximă băncile erau despăgubite imediat de către stat cu 28.500 de euro în caz de neplată, acum despăgubirea scade la 22.800 euro. Ministerul Finanțelor crede că diferențierea garanțiilor va crește preferința pentru locuințele noi, potrivit strategiei „Prima Casă“, elaborată la finele anului trecut.Pentru locuințele ce urmea-ză a fi construite de către solicitanții de credit pe cont propriu,  valoarea finanțării rămâne la 66.500 euro, iar pentru clădirile ridicate prin asociații valoarea se păstrează la 71.250 euro. Garanția băncilor rămâne la 50%. Locuințele construite de stat prin Agenția Națională pentru Locuințe sunt în continuare incluse în „Prima Casă“. 

Doi din zece români vor să își cumpere o casă

A proape 20% dintre românii care locuiesc în orașele mari ale țării intențio-nează să cumpere o locuință în perioada următoare, în timp ce peste 10% dintre aceștia ar vrea să vândă sau să închirieze, relevă o cercetare de piață făcută publică de imobiliare.ro.

Diferența semnificativă dintre cerere și ofertă, care ani la rândul a avut un sens invers, dar și procentul total al celor care vor să facă o tranzacție, indiferent de tipul acesteia, arată că piața imobiliară a intrat pe un trend clar crescător.

Semn al maturizării pieței, dar și al creșterii încrederii pe care consumatorul român o are în viitor este și faptul că prețul nu mai reprezintă un criteriu atât de important în alegerea unei locuințe.

„De remarcat este și intrarea pieței într-o etapă de maturizare: cumpărătorii au tendința de a aloca mai mult timp pentru găsirea unei proprietăți.

Pe de altă parte, printre semnele de maturizare a pieței se numără diminuarea importanței acordate de către clienți factorului preț (în favoarea zonei sau apropierii de facilități), dar și preferința sporită pentru locuințele noi, în detrimentul celor vechi…“, notează
imobiliare.ro. 

38.000 € a fost valoarea medie a creditelor contractate prin Programul „Prima Casă“, în 2016, potrivit datelor făcute publice de bancheri.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă