11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Şomerii români 
ar lucra la negru

Şomerii români 
ar lucra la negru

Odată ajunşi şomeri, românii nu depun un efort prea mare pentru a-şi găsi un job, arată un sondaj CURS dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute.

Jumătate din cei chestio­naţi nu au participat la nici o selecţie pentru un alt loc de muncă din momentul intrării în şomaj. Pe de altă parte, foarte mulţi dintre respondenţi ar face un compromis şi s-ar angaja şi sub nivelul pregătirii profesionale, cu for­me legale. Potrivit sondajului, unul din doi şomeri ar lucra şi fără forme legale.

Discriminarea, 
mai răspândită
De asemenea, 78% din populaţia României consideră că dis­­cri­­mi­na­rea de pe piaţa mun­cii este răspândită, potrivit ace­luiaşi studiu realizat de CURS în perioada 30 aprilie-18 mai. Totodată, 68% din respondenţi sunt de părere că, faţă de acum cinci ani, discriminarea de pe piaţa muncii din România este mai răspândită. Unul din trei angajaţi nu ar face nimic dacă ar fi discriminat la locul de mun­că, iar mai puţin de una din 10 persoane s-ar adresa unui avocat dacă ar fi discriminată la angajare sau la locul de muncă şi una din două persoa­ne s-ar adresa şefului de la locul de muncă pentru depunerea unei plângeri în caz de dis­crimi­nare. Potrivit studiului, pentru bărbaţi vârsta de peste 40 de ani sau sub 25 de ani reprezintă principalul impediment în găsirea unui loc de muncă, iar pentru femei de la 40 de ani în sus vârsta poate cons­titui un obstacol.
Studiul a fost realizat în cadrul proiectului „Egalitatea la angajare şi la locul de muncă. Campanie de informare şi conştientizare în vederea schimbării atitudinii sociale şi stereo­ti­purilor la angajare şi la locul de muncă, rezultatele Barometrului de incluziune socială la
locul de muncă”, derulat de Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Blocul Naţional Sindical.
În acest sens, au fost realizate mai multe sondaje la nivel na­ţional: unul pentru populaţia cu drept de muncă (16 ani şi peste), pentru care volumul eşantionului a fost de 1.100 de persoane cu vârste de 16 ani
şi peste, marja teoretică de eroa­re la nivelul întregului eşan­­tion fiind de +/-2,95%; un sondaj pentru populaţia de etnie romă cu vârste de 16 ani şi peste (volumul eşantionului: 600 de persoane de etnie ro­mă), cu o marjă de eroare la nivelul între­gului eşantion de +/-4%. Ultimul sondaj a fost realizat pe un eşantion de 300 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 64 de ani, cu o marjă de eroare la nivelul întregului eşan­tion de +/-4%. (Eugenia Mihalcea)   

7,4%, rata şomajului în România
 
– Rata şomajului a stagnat în UE la 9,6% şi în zona euro la 10%, peste nivelul de 7,4% din România. Însă Spania şi ţările baltice continuă să se confrunte cu un număr record de şomeri, indicatorul apropiindu-se în aceste state de 20%, potrivit datelor prezentate vineri de Eurostat.
– Raportul Biroului de Statistică al Uniunii Europene se referă la luna mai, iar cifrele pe România sunt atribuite primului trimestru al acestui an. România are a 19-a rată a şomajului ajustată sezonier dintre statele membre, fiind încadrată de Cipru (7,2%) şi Cehia (7,5%).
– Cea mai înaltă rată este în Spania, care are un şomaj de 19,9%, iar ţările baltice continuă să se confrunte cu rate ridicate de neangajare, de 20% în Letonia, 19% în Estonia şi 17,4% în Lituania.
– Slovacia are o rată a şomajului de 14,8%, Irlanda de 13,3%, Grecia de 11%, Ungaria – 10,4% şi Bulgaria 9,7%.
– Polonia, deşi este singurul stat membru care nu a intrat în recesiune în contextul crizei mondiale din ultimii ani, are o rată a şomajului peste media UE, de 9,8%. (Mediafax)

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă