5.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăAlegeri 2016Service-urile se îmbogăţesc pe daunele din RCA

Service-urile se îmbogăţesc pe daunele din RCA

ASF propune asigurătorilor un moratoriu la asigurările RCA pentru transportatori: comisionul dat brokerilor să fie de 10%, în schimb pre­ţurile poliţelor să nu mai crească. Surse experte din piaţa asigurărilor au declarat însă “României libere” că plafonarea comisionului “e o poveste nemuritoare”.

Valentin Tuca, expert în industria de asigurări, a explicat “României libere” că ideea de a plafona comisioa­nele la 10% “e antică și de demult. Cred că are cel puţin șapte – opt ani vechime. A fost vehiculată, încercată în mai multe rânduri și s-a dovedit a fi întotdeauna un bluf. Comisionul de 10% s-a plafonat formal, dar în diverse forme a fost împărţit la alte niveluri, pentru că asigurătorii au avut alte interese – să-și crească volumele, iar brokerii și intermediarii au avut condiţiile lor. Plafonarea comisionului e o poveste nemuritoare”.

Orice om ce a lucrat un timp pe post de consultant în asigurări știe că primul lucru pe care îl întreabă un broker pe asigurător e nivelul comisionului. Exact, spune Tuca, “și atunci asigurătorul îi spune că nu are ce să facă «decât să îţi dau 10%, pentru că așa îmi spune ASF». Iar brokerul replică: «N-are nimic, dar mai facem noi un contract de consultanţă pe altceva, un contract de nu-știu-ce, o altă treabă. Uite, am o firmă de marketing…». Nu duce la nici un rezultat”.

Expertul a explicat “României libere” că moratoriul propus, ca asigurătorii să se angajeze că nu măresc preţurile la RCA, este iarăși discutabil. “O firmă privată urmărește obţinerea de profit, acoperindu-și costurile și fiind eficient, să facă profit. Nu poate să vină ASF și să zică: «Fă asta așa, pentru că așa spun eu»”, a spus Va­lentin Tuca.

“ASF să se uite la celelalte procente incluse în costurile RCA, care nu sunt prea multe – taxele și celelalte lucruri incluse, pe care trebuie să le plătească la ASF. Sunt procente substanţiale, sigur peste 2,5% – 3%.

ASF ar trebui să se îngrijească, dacă vrea să facă o treabă ca lumea, ca gradul de cuprindere în RCA să fie foarte mare, adică 100%. Gradul de cuprindere în RCA este 60%”, a atras atenţia Tuca.

El a spus “României libere” că e normal că, “dacă rămâne jumătate din parcul auto neasigurat, nu se ajunge la un volum de prime destul de mare la asigurători și atunci aceștia, când își calculează rezultatele financiare, văd că au o problemă și înregistrează pierderi, pentru că nu toată lumea are RCA”.

În al treilea rând, expertul crede că ASF ar trebui să sprijine asigurătorii în ce privește “corec­titudinea facturilor de plată în service-urile care lichidează daune RCA. Acestea s-au îmbogăţit pe seama asigurătorilor, plecând de la ideea că răspunderea civilă auto e obligatorie, «acesta e costul, vrei să repari, bine, nu e treaba ta». N-a existat nici un fel de ordine și disciplină în zona aceasta. Dacă ASF vrea să facă ceva, să facă un ANAF al asigurătorilor pe relaţia cu service-urile. O instituţie care se duce în service și verifică la sânge să nu mai existe nici un fel de costuri suplimentare”.  

Cele mai citite

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă