20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016Salariu minim nenegociabil

Salariu minim nenegociabil

Salariul minim, de 500 de lei in 2008, pentru bugetari, va fi "batut in cuie", potrivit ministrului Paul Pacuraru. Un proiect legislativ de modificare a Legii 130/1996 interzice negocierea pentru personalul din institutiile si autoritatile publice a salariilor de baza, sporuri, indemnizatii, premii.

Proiectul de act normativ pentru modificarea Legii 130/1996, republicata, privind contractul colectiv de munca a fost lansat pentru dezbaterea publica, pe site-ul www.mmssf.ro.  Federatiile sindicale sunt foarte ingrijorate pentru aceasta initiativa, mai ales ca acestea nu le vor putea aduce bugetarilor pe care-i reprezinta salarii mai mari si mai ales majorarea salariului minim pe economie, propus de Guvern, de 500 de lei, pe baza caruia se aplica grilele functionarilor publici. Ministrul Paul Pacuraru a precizat ca nici in momentul de fata "pentru institutiile bugetare nu se pot negocia clauze referitoare la drepturile ale caror acordare si cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale". Demnitarul sustine ca proiectul Guvernului nu face nimic altceva decat sa nominalizeze drepturile respective referitoare la salarii de baza, sporuri, indemnizatii si alte drepturi de personal.
"Salariul minim negociat prin actul aditional la contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 se va negocia de sindicate si patronate."
 Acesta a mai spus ca dupa cele cinci intalniri cu confederatiile sindicale s-a stabilit ca salariul minim pe 2008 sa fie de 500 de RON, iar in semestrul doi, functie de progresul economic si rata inflatiei, sa fie rediscutat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă