16.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Românii scapă de scumpirea agentului termic

Românii scapă de scumpirea agentului termic

Camera Deputaţilor a modificat ieri legislaţia în vigoare astfel încât centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament.

Beneficiarii sistemului centralizat de încălzire nu vor mai plăti începând din 1 ianuarie 2015 preţuri majorate la agentul termic în urma intrării centralelor de termoficare în rândul consumatorilor non-casnici obligaţi să achite gazele naturale la preţuri liberalizate. Comisia de Industrie a Camerei Deputaţilor a introdus ieri un amendament la Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, care se adresează consumatorului casnic ce utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului.

Amendamentul corectează o prevedere conform căreia de la 1 ianuarie toţi consumatorii noncasnici sunt obligaţi să achiziţioneze gaze naturale de pe piaţa liberă. În rândul acestor consumatori ar urma să intre şi CET-urile care furnizează energie termică în sistem centralizat. „Din acest an, din momentul în care am liberalizat piața non-casnică, există o diferență, de la 90 de lei pe Megawatt la consumatorii industriali la 53 de lei la consumatorii casnici. Asta înseamnă că din această iarnă ar exista această discrepanță majoră, care ar putea să aducă la energia termică la un preț mai mare, pentru că ar fi utilizate gazele la prețul industrial“, explica recent şeful Autorităţii de Energie, Niculae Havrileţ.

Dispute între miniştri şi deputaţi

Subiectul preţului la gazele destinate funcţionării centralelor de termoficare a născut ieri o dispută între ministerul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, şi deputatul PSD Iulian Iancu.

„Amendamentul la ordonanţa de urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţia furnizorilor a cantităţilor de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică“, a spus Iancu.

Dimpotrivă, a spus ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu, niciodată nu s-a pus problema creşterii preţurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015. „Este un amendament care vizează situaţia centralelor de cogenerare, şi anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România ca centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus problema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc“, a arătat Nicolescu.

În replică, Iulian Iancu a spus că aceasta este o „intervenţie mincinoasă, care sfidează Parlamentul“. El a adăugat că, prin amendarea ordonanţei, se corectează această situaţie, în urma căreia preţurile gazelor ar fi crescut cu 40%.  

Cele mai citite

Incredibil! Alexandru Rafila a semnat, pe furiș, Strategia de Cooperare 2024-2030 a României cu OMS

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a semnat recent, pe ascuns, un document extrem de important, în numele României, fără să existe transparență publică, dar...

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...

MAE condamnă ferm toate actele de violență asupra jurnaliștilor

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă "ferm" toate actele de violenţă împotriva jurnaliştilor şi a mass-media în exercitarea profesiei lor, într-un mesaj transmis cu ocazia...
Ultima oră
Pe aceeași temă