10.2 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Reteta profitului in timp de criza

Reteta profitului in timp de criza

» Apple, compania americana care produce computerele Mac si telefonul iPhone, a surprins analistii raportand profituri peste asteptari pentru trimestrul incheiat in decembrie. In ciuda unui an de criza, vanzarile de telefoane s-au dublat, iar cele de computere au crescut cu o treime. Profitul a crescut cu 50%, iar rezultatele de anul acesta sunt privite cu optimism pe fondul anuntului de lansare a unui nou produs.

Cu doua zile inaintea anuntului privind lansarea unui nou produs, compania condusa de Steve Jobs le-a dat actionarilor o veste peste asteptari: primul trimestru fiscal din 2010 (in SUA, anul fiscal 2009 s-a incheiat in septembrie) a adus pentru actiunile Apple castiguri cu 50% mai mari decat in trimestrul similar din anul precedent. De la un profit de 1,78 dolari pe actiune (in termeni financiari, EPS – Earnings Per Share), compania a realizat 3,67 dolari, mult peste ce indicau si cele mai optimiste estimari. Cele doua motoare de vanzari, computerele Mac si telefoanele iPhone, au mers din plin, mai ales in perioada sarbatorilor de iarna. Mac-urile au adus vanzari cu 33% mai mari, in timp ce vanzarile de telefoane s-au dublat, in special pe seama pietei chineze, noteaza agentiile de stiri financiare.

Analistii au fost luati si ei prin surprindere (nu ca ar fi prima oara, nu doar in sens pozitiv si nu numai in cazul Apple!). Apropo de estimari: Philip Elmer-DeWitt, unul dintre publicistii online ai CNN Money, face o remarca interesanta: analistii independenti din blogosfera financiara au facut estimari mai apropiate de realitate decat cei – mai numerosi si, probabil, mult mai bine platiti – de pe Wall Street. Un motiv ar fi, adauga el, acela ca profesionistii sunt ocupati si cu alte companii din sector. Cum aratam, cea mai surprinzatoare crestere a venit de la Mac-uri, vandute in peste 3,3 milioane de unitati. "Au fost vanzari fenomenale. Mac-ul continua sa acumuleze cota de piata, iar interesant este ca la nivel global «felia» este doar de 3,6%, deci mai este destul loc", a  spus un analist de la Hudson Square Research, citat de BBC. Un sondaj al companiei de cercetari Metafacts, specializata in studii de piata pe sectorul tehnologic, sustine asteptarile optimiste.

 

Materialul arata ca forta vanzarilor vine din loialitatea consumatorilor fata de brand si produsele companiei, in special, pe piata computerelor personale. Celalalt motor, iPhone, un produs lansat in urma cu trei ani, are si el partea lui de succes. Intrarea pe cea mai mare piata de telefoane mobile, China, a ajutat din plin la dublarea vanzarilor fata de primul trimestru din anul precedent; cele peste 8,7 milioane  de unitati vandute in cele trei luni au fost  putin sub estimarile analistilor, dar au adus bani frumosi in conturile companiei.
Deja veteranul iPod a vandut aproape 21 de milioane de unitati, dar datele companiei arata ca cifrele sunt in scadere fata de 2009. Sa vedem ce s-a intamplat cu pretul actiunilor. Privind exact acum un an, pretul unei actiuni era de aproape 118 dolari. Dupa anuntarea rezultatelor, cotatia se apropiase de 213 dolari, aproape de maximul istoric stabilit la incepu-tul lunii ianuarie 2010. Cine a investit la inceputul anului trecut a putut acum marca linistit profitul, pe fondul vestilor pozitive, cu un castig de 100%. Unii au si facut-o, iar catre finalul zilei de tranzactionare cotatiile au mai dat inapoi.

Ce urmeaza? Recomandarile analistilor, inventariate de BBC in tabloul financiar al companiei, sunt de cumparare. Piata priveste cu mare interes lansarea noului produs – tablet PC-ul –, despre care se spune deja ca ar fi un fel de iPhone mai mare si mai versatil. Va deveni acesta o noua vedeta, dupa celebrul telefon? Cati vor dori sa-l aiba si cati si-l vor permite? La ce pret va iesi pe piata? Ce sanse va avea produsul pe segmentul de business? La ora redactarii materialului, multe intrebari inca asteptau raspunsurile lui Steve Jobs.

Cele mai citite

Secta Nicușor Dan e bântuită de sindromul cartofului de pe canapea

Cel mai recent sondaj de opinie din București, realizat de Sociopol, arată o constantă a ultimelor cercetări sociale: Nicușor Dan se menține la cota...
Ultima oră
Pe aceeași temă