11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Pariaza impotriva sfaturilor bancilor centrale

Pariaza impotriva sfaturilor bancilor centrale

» Ne uitam in gura sefilor bancilor centrale asteptand revelatii despre mersul economiei, al dobanzilor, al cursului valutar. Iar ei ne ofera in jargonul specific tot soiul de proiectii sofisticate, contand pe faptul ca vor fi uitate in curand.  

» Trecem in revista cateva decizii si declaratii-soc enuntate in ultima vreme de Mugur Isarescu si de omologul sau de peste Ocean Ben Bernake, din care reiese ca, in momentul in care ne vorbesc de luminita de la capatul tunelului, ei se refera de fapt la tren!

Desemnat recent de revista Time drept "Omul Anului", Ben Bernake, seful Fed, spunea pe 1 iulie 2005 despre piata imobiliara ca "cel mai probabil este ca dinamica preturilor va incetini, probabil ele se vor stabiliza la actualele niveluri", iar pe 15 februarie 2006 ca "piata imobiliara s-a incins putin. Asteptarile noastre indica un usor declin, dupa care preturile isi vor relua trendul crescator". stiti apoi ce a urmat in 2007 si 2008, in prezent cam unul din patru credite ipotecare avand intarzieri sau fiind pe lista de executari silite. In februarie 2008, Bernake afirma ca "ma astept la falimentul unor banci de mici dimensiuni", iar la cateva saptamani aparea falimentul gigantului Bear Stearns, la cateva luni distanta urmand Lehman Brothers. Ma rog, nici somajul de peste 10% nu a fost anticipat de mister Bernake, ca sa nu mai vorbim de faptul ca Fannie Mae si Freddie Mac, cei doi colosi ipotecari, i se pareau "cu un capital adecvat" si "fara riscul de a cadea".

"Clarviziunea" BNR
In ceea ce il priveste pe seful BNR, "Romania va inregistra o crestere economica intre 3 si 6% in 2009, in functie de cat de inteleapta va fi componenta politica si de cat de corect va fi diagnosticul efectelor crizei internationale asupra economiei romanesti", spunea la sfarsitul anului 2008 Mugur Isarescu, intr-o declaratie preluata de ziare.com. In martie 2009 apar insa nuantari. "Fenomenele de criza sunt serioase. Din informatiile pe care le am, se vor revizui in scadere toate prognozele de crestere economica in plan mondial, iar Romania nu poate sa ramana izolata de ce se intampla, avand insa particularitati", spunea guvernatorul, citat de NewsIn. Spre sfarsitul lunii mai, desi palise, optimismul era inca in vitrina. "Raman in continuare la ideea de crestere economica, nu la fel ca in 2008, ci intr-o anume normalitate", spune Isarescu, citat de NewsIn, la Forumul Financiar Sud-Est European, mentionand de asemenea ca punctul minim al recesiunii Romaniei – care este, in opinia sa, in forma literei V – a fost inregistrat in primul trimestru. Sa vezi crestere economica de pana la 6% in 2009, cu 12 luni inainte, mai treaca-mearga, dar sa mai crezi aproape de mijlocul anului 2009 ca Romania va termina anul pe plus, asta da performanta! In definitiv, BNR n-a facut nimic sa tempereze balonul imobiliar autohton, ba chiar l-a incurajat, adoptand in 2007 norme noi de creditare prin care avansul la un credit ipotecar putea fi eliminat, iar raportul rata-venit urca pana la 70%. Sa ne mai miram atunci cum de nu au vazut oficialii BNR megatepele de la Caritas, SAFI, FNI, uitandu-se contemplativ cum si-au pierdut sute de mii de romani banii? Sau cum au permis tiparnitei sa o ia razna in anii ’90, jefuind prin inflatie economiile a milioane de compatrioti (dobanzile n-au tinut pasul cu preturile)?

Cum stam de fapt?
Obisnuiti-va cu ideea ca orice sef de banca centrala este un fel de Goebbels al macroeconomiei. Niciodata nu veti primi vesti proaste, decat in situatia in care realitatea arata deja atat de urat incat fardurile ar parea exagerate. Intr-o lume in care consumul a devenit politica de stat si unicul motor al cresterii pentru marile economii, sa anunti onest ca lucrurile scartaie echivaleaza cu o invitatie adresata oamenilor sa consume mai putin si sa economiseasca mai mult, adica lucruri inacceptabile. Iar cand stimulentele pentru consum se dovedesc ineficiente, iar invitatiile de a cheltui pe datorie sunt privite cu suspiciune, bancherii centrali ne vor aplica injectia cu inflatie pentru a ne smulge de sub fund patura econo-miilor personale.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă