17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Migratie redusa intre fondurile din Pilonul II

Migratie redusa intre fondurile din Pilonul II

Peste 15.000 de participanti la fondurile de pensii din Pilonul II s-au mutat de la fondul pe care il alesesera initial si s-au orientat catre alte fonduri. Cei mai multi – o treime – s-au indreptat catre liderul pietei, fondul ING, atrasi probabil de pozitia dominanta, dar si de cresterea valorii unitatii de fond (sau VUAN).

Printre datele statistice puse la dispozitia publicului de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) sunt si cele care urmaresc trimestral migratia participantilor de la un fond la altul. Legislatia Pilonului II permite unui participant sa schimbe fondul si administratorul pentru care a optat initial daca, sa zicem, nu este multumit de alegere sau a fost repartizat aleatoriu. Apropo de repartizarea aleatorie: datele arata ca, in ultimul semestru cel putin, cam 18-19.000 de persoane au fost "arondate" in fiecare luna prin sistemul automat de repartitie. Cu alte cuvinte, nu isi aleg oamenii fondul, ci un program de calculator face asta in locul lor.

Cum aratam, chiar daca sunteti in situatia descrisa anterior si ati nimerit la un fond de pensie de care nu sunteti multumit, nimic nu va obliga sa ramaneti captiv. Va puteti transfera la un alt fond, cu atat mai mult cu cat dupa primii doi ani de la aderare transferul se poate face fara penalitati.
Penalitatea de transfer este o taxa pe care participantul o plateste in cazul in care se muta cu banii la un alt administrator de fond de pensii mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent. Limita maxima a penalitatii de transfer este stabilita prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. In acest moment, toate cele 12 fonduri active in piata percep 5% din activul personal al participantului. Cu alte cuvinte, daca presupunem ca ati ales fondul A chiar din primele zile ale campaniei initiale de aderare, desfasurata la finele anului 2007, si vreti sa va mutati la fondul B in 2010, puteti face asta fara costuri deoarece termenul de doi ani in care vi se retineau penalitati de transfer s-a scurs. Daca nu s-au implinit cei doi ani si activul personal (adica numarul unitatilor de fond, inmultit cu valoarea la zi a unitatii) a ajuns, sa zicem, la echivalentul a 100 de euro, transferul va costa 5 euro.

Realitatea este ca, in primii doi ani, taxa de transfer este mica, pentru ca si activul personal are o valoare scazuta. Pe de alta parte, primii doi ani reprezinta o perioada destul de scurta pentru ca administratorul fondului sa poata arata in piata cat de bine plaseaza fondurile. Daca socotim ca Pilonul II a inceput, practic, sa plaseze bani stransi din contributii abia la sfarsitul semestrului doi din 2008, avem mai putin de 24 de luni – perioada minima de evaluare a performantelor unui fond de pensii.

Chiar si asa, de la startul sistemului pana spre sfarsitul acestui an (cele mai recente date ale CSSPP sunt la nivelul lunii noiembrie), peste 15.000 de participanti si-au schimbat administratorul si s-au mutat cu banii (activul personal) de la un fond la altul. Procentul este foarte mic raportat la numarul total de participanti, dar din analiza datelor se pot face cateva observatii interesante. CSSPP publica pentru fiecare fond numarul intrarilor si numarul iesirilor. Daca facem balanta, putem vedea ce fond a atras mai multi participanti si ce fond a pierdut si putem compara apoi cu randamentele unitatii de fond.

Datele arata ca mai mult de o treime din persoanele transferate, aproape 6.500, cel mai mare numar, au ajuns la liderul pietei ING. Pe de alta parte, administratorii fondului au pierdut cam 1.400 de clienti, dar, una peste alta, balanta este clar pozitiva: ING castiga, practic, peste 5.000 de participanti pe care alte fonduri i-au pierdut. Un argument convingator s-ar putea sa fi fost cresterea valorii unitatii de fond (peste 30% de la startul sistemului pana la finele lunii decembrie 2009) la cateva procente bune distanta fata  de urmatorii trei clasati.

Alte trei fonduri, BCR, Vital si Eureko, au avut parte de balante de transfer pozitive, dar castigul este de ordinul sutelor de participanti. In cazul lor, cresterile VUAN sunt de 20-21% de la start. Surprinzatoare este balanta negativa de la AZT Viitorul Tau (din grupul Allianz-Tiriac): desi VUAN are o crestere sensibil peste media pietei (spre 24% de la start), fondul a pierdut aproape 5.000 de participanti si a castigat din transferuri cam 1.600. Urmatorul fond cu balanta negativa la migranti este Pensia VIVA (18% de la start), cu un sold negativ de peste 1.100 de participanti la nivelul ultimei raportari din noiembrie. Urmatorul set de date trimestriale referitoare la transferuri este asteptat in luna februarie 2010.

Cele mai citite

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Două jucătoare din România, în optimile de finală ale turneului de la Roma

România are două jucătoare calificate în optimile de finală ale turneului WTA de la Roma, după ce Sorana Cîrstea și Irina Begu și-au câștigat...
Ultima oră
Pe aceeași temă