34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăAlegeri 2016MAE cere spor de 15%, pentru condiţii vătămătoare de muncă, exclusiv pentru...

MAE cere spor de 15%, pentru condiţii vătămătoare de muncă, exclusiv pentru angajaţii din centrală

Ministerului Afacerilor Externe solicită pentru angajaţii săi un spor de 15% din salariul de bază pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, sporul urmând a fi acordat exclusiv angajaţilor care lucrează în sediile ministerului din Capitală, nu şi celor plecaţi din ţară, la post, potrivit Mediafax.

Acordarea acestui spor este prevăzută într-un proiect de Hotărâre de Guvern, iniţiat de MAE, prin care se aprobă regulamentul de stabilire a sporului pentru „condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase” şi condiţiile în care se acordă pentru funcţiile bugetare incluse în categoria „Diplomaţie”.

Potrivit proiectului, locurile de muncă în care personalul MAE îşi desfăşoară activitatea „în condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase” sunt situate exclusiv în zone rezidenţiale din centrul Capitalei, precum Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primăverii, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Victoriei, străzile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polonă sau Alexandru Şerbănescu.

La stabilirea sporului de muncă în condiţii grele pentru angajaţii MAE, conform actului, se au în vedere riscurile de „îmbolnăvire, accidentare sau solicitare nervoasă”.

Factorii luaţi în considerare la stabilirea funcţiilor desfăşurate în condiţii grele, vătămătoare sau periculoase sunt: „efortul fizic mare, în condiţii nefavorabile de microclimat, zgomot intens sau vibraţii”; „suprasolicitarea nervoasă, determinată de un risc de accidentare sau de îmbolnăvire” precum şi „alte condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase care pot duce la uzura prematură a organismului”.

Sporul pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase se va acorda prin ordin al ministrului Afacerilor Externe atât membrilor corpului diplomatic şi consular al României, cât şi celorlalte categorii de personal angajat în MAE.

Sporul se suspendă însă pe perioada misiunii permanente în străinătate şi se acordă din nou, de drept, la reluarea activităţii în Centrala MAE.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă