13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Loteria bonurilor, arma Fiscului împotriva evazioniștilor

Loteria bonurilor, arma Fiscului împotriva evazioniștilor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în colaborare cu Loteria Română vor acorda lunar câte 160 de premii câştigătorilor la o loterie online desfăşurată pe baza bonurilor fiscale de la cumpărături. Măsura va deveni valabilă la trei luni după aprobarea noului Cod Fiscal.

Casele fiscale de marcat nu vor mai fi dotate cu role de hârtie, ci cu un jurnal electronic conectat la un server central al autorităţii fiscale, iar plătitorii de taxe şi impozite vor fi premiaţi lunar în urma unei loterii fiscale online, măsuri aflate în analiză şi care urmează să fie adoptate de Guvern. Odată adoptate, măsurile vor fi incluse în noul Cod Fiscal. Loteria va deveni funcţională
într-un termen de 90 de zile de la adoptarea noii legi fiscale.

Măsurile vor fi aplicate în timp, ajungând la un interval de până la un an şi jumătate în cazul caselor de marcat, având ca scop combaterea evaziunii fiscale, a anunţat, la Guvern, mi­nistrul Finanţelor, Ioana Petrescu.

Guvernul doreşte înfiinţarea unei loterii fiscale online pentru plătitorii de taxe şi impozite, care vor fi astfel premiaţi lunar. „Vorbim de o loterie care se va face online, oamenii se vor putea înscrie online şi pune detalii de pe Codul Fiscal şi va exista o tragere la sorţi în fiecare lună, cu premii”, a arătat ministrul.

Persoanele care deţin bonuri fiscale vor introduce în sistemul informatic dedicat al loteriei numărul bonului fiscal, suma totală, numele, prenumele, precum şi seria şi numărul unui act de identitate valabil, pentru persoanele fizice rezidente, iar pentru persoanele fizice nerezidente, seria şi numărul unui act de identitate valabil, seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal, codul unic de identificare fiscală al operatorului economic care a eliberat bonul fiscal.

La extragerile lunare organizate de Loteria Română vor fi acordate un număr de 160 de premii egale, câte 20 pentru fiecare regiune fiscală a ANAF, valoarea preconizată a fiecărui premiu fiind de 1.200 lei.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor pentru Hotnews.ro, nu va exista o limită inferioară pentru valoarea bonului fiscal care să fie acceptat în sistemul informatic.

Loteria este o încercare disperată a Finanţelor şi Fiscului de a diminua evaziunea fiscală. Consiliul Fiscal estima în vara acestui an că anul trecut evaziunea fiscală s-a cifrat la 16% din PIB (circa 24 miliarde euro), din care 12,2% din PIB au provenit din TVA.

Cele mai citite

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...
Ultima oră
Pe aceeași temă