14.5 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Leul slab limitează accesul la credite în valută

Leul slab limitează accesul la credite în valută

Micşorarea valorii leului scade cu câteva mii de euro bune valoarea locuinţei la care un român cu salariu mediu are acces.

Valoarea pe care românii o pot împrumuta de la o bancă cu titlul de credit ipotecar pentru achiziţia unei locuinţe este afectată de devalorizarea accentuată a monedei naţio­nale, arată calcule efectuate de România liberă şi opinii ale unor analişti.

Potrivit practicilor bancare, aprobate de normele BNR, o bancă poate calcula bonitatea unui client care doreşte un credit ipotecar luând în calcul posibilitatea ca acesta să plătească 50% din veniturile sale pentru achitarea ratei. Dacă împrumutul este în euro (66% în cazul persoanelor fizice la începutul acestui an), iar veniturile plătitorului sunt în lei, acesta va putea suporta o rată mai mică, iar în final suma pe care banca va fi dispusă să i-o împrumute va fi şi ea diminuată. Spre exemplu, o familie din două persoane care au salariul mediu net pe economie, de 1.600 de lei, poate plăti o rată egală cu această sumă. La începutul anului cursul era 4,32 lei la euro, ceea ce înseamnă că familia în cauză putea plăti o rată de 370 de euro. La cursul înregistrat zilele trecute, respectiv în jurul valorii de 4,6 lei la euro, suma reprezintă însă doar 347 de euro, adică  23 de euro în minus pe lună sau 5.500 de euro pe durata a 20 de ani. Adăugând însă obligaţia împrumutaţilor de a achita şi dobânda băncii, suma pe care banca o poate acorda efectiv scade cu mult mai mult.

Salvarea poate fi scăderea preţurilor

Două elemente pot fi de ajutor celor care vor să ia un credit ipotecar.

Piaţa imobiliară e blocată, iar până în septembrie cursul şi-ar putea reveni.

Variaţiile cursului valutar nu se simt, deocamdată, deoarece piaţa e blocată, în primul rând din cauza crizei, în al doilea rând în urma apatiei de pe piaţă în perioada de vară. „Notarii sunt în vacanţă, cartea funciară la fel. Vom vedea după 1 septembrie”, spune analistul imobiliar Liviu Ureche.

„Devalorizarea face ca o persoană să poată plăti mai puţini euro decât în urmă cu câteva luni, în consecinţă suma totală va fi mai mică”, afirmă Ruxandra Andrei, analist al firmei Finzoom.

După calculele ei, o persoană care a luat un credit în 2007 şi are o rată de 300 de euro plăteşte acum în plus în lei cu 35% faţă de cât plătea la început, adică un plus de 356 de lei.

Salvarea vine de la preţurile în scădere ale proprietăţilor imobiliare. Potrivit ei, preţurile efective la care se fac tranzacţii au scăzut, chiar dacă există numeroase persoane care insistă să ceară ca preţ aceeaşi sumă în euro. 

4,8% a piedut leul din valoarea sa faţă de euro de la începutul anului.

Cele mai citite

VIDEO. O celebră știristă povestește despre cum a fost dată afară de la PRO TV, după doar o emisie. “Ai intrat pe post astăzi,...

Andreea Liptak a luat o decizie curajoasă acum mulți ani, părăsind PRO TV pentru a urma o altă cale în lumea afacerilor. Această schimbare...

Forțele israeliene continuă ofensiva în Gaza dinspre nord și sud

Luni, forțele israeliene au pătruns adânc în ruinele de la marginea de nord a Fâșiei Gaza pentru a recuceri o zonă de la luptătorii...

VIDEO. Marcel Ciolacu laudă economia României: “Vom avea una dintre primele două creşteri economice din UE”

Premierul Marcel Ciolacu a făcut declarații optimiste în legătură cu perspectivele economice ale României, afirmând că la sfârșitul anului țara va înregistra una dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă