16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Inflaţia, în scădere (VIDEO)

Inflaţia, în scădere (VIDEO)

Banca Naţională a României (BNR) a redus la 1,8% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi la 3% pentru sfârşitul anului 2014, a anunţat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Prognoza anterioară de inflaţie pentru finalul acestui an a fost de de 3,1%.

Potrivit raportului BNR, rata anuală a inflaţiei a coborât la finele trimestrului al treilea în jumătatea inferioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei, însă rata medie anuală are o traiectorie mai puţin fluctuantă. 

Citeşte şi: RAPORT INS. Preţurile de consum au scăzut în august. Rata anuală a coborât la 3,67%

Principalii factori care au contribuit la reducerea inflaţiei sunt, potrivit specialiştilor BNR, producţia agricolă peste medie, manifestarea unui efect de bază favorabil cauzat de recolta slabă din anul 2012, reducerea cotei TVA pentru pâine, făină şi alte produse de panificaţie, produse cu o pondere mare în coşul de consum al românilor, persistenţa deficitului de cerere, îmbunătăţirea anticipaţiilor inflaţioniste şi aprecierea nominală a leului faţă de dolarul SUA, dublată de o evoluţie relativ stabilă a cotaţiilor EUR/RON.

În ceea ce priveşte preţurile cu volatilitate ridicată, precum legumele, fructele şi ouăle (LFO), raportul constată, de asemenea, un pronunţat efect de bază favorabil, amplificat de recolta abundentă din acest an. La aceasta se adaugă şi o scădere accentuată a preţurilor materiilor prime agricole, însă cu transmisie limitată în preţurile alimentelor procesate. 

Printre factorii ce au contribuit la revizuirea în scădere a prognozei de inflaţie a BNR se mai numără evoluţia relativ stabilă a cursului de schimb faţă de euro, dar mai ales faptul că prima de risc se situează în prezent la niveluri minime post-criză. Raportul notează şi că preţurile combustibililor nu au creat presiuni în T3 2013, iar cotaţiile futures sugerează continuarea tendinţei. 

Chiar dacă cererea internă se redresează foarte lent, există o uşoară creştere atât a depozitelor, cât şi a creditelor in valută pentru populaţie. În plus, se constată o uşoară scădere a DAE la creditele noi. Atât reprezentanţii companiilor, cât şi analiştii bancari şi-au îmbunîtîţit percepţiile asupra inflaţiei. 


// <![CDATA[
www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player';
if(typeof flowplayer == 'undefined') {
document.write('’);
document.write(”);
}
var domain = document.domain;
var domain_split = domain.split(‘.’);
var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];
document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/ff23d16d8f31213041b574165d0a843e/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
// ]]>


content channel

 

Cele mai citite

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...

ICR Tel Aviv prezintă expoziția „Foliage of Life”, a artistei Dalia Sinclair

La Galeria ICR Tel Aviv a avut loc vernisajul expoziției de pictură, fotografii, instalații și artă video intitulată „Foliage of Life”. Lucrările sunt realizate de...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...
Ultima oră
Pe aceeași temă