15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Indicii BVB prin prisma somajului

Indicii BVB prin prisma somajului

» Intr-un discurs tinut saptamana trecuta, Timothy Geithner, secretarul trezoreriei americane, spunea ca Administratia SUA are de gand sa opreasca treptat derularea planurilor de salvare aprobate pentru revenirea economiei.

» Ulterior, presedintele american Barack Obama propune derularea unui plan de salvare de 150 mld. dolari, destinat realizarii de noi locuri de munca, in conditiile in care, la ultima raportare, Departamentul Muncii a scos in evidenta o reducere masiva a numarului de someri, care in luna noiembrie a fost de 11.000.

Intelegand ce ar insemna oprirea acestor planuri de salvare, in conditiile in care economia SUA a realizat doar mici cresteri – una dintre cauze fiind presiunea cresterii somajului in randul populatiei (deci al marelui consumator) –, Timothy Geithner arata, intr-o scrisoare adresata Congresului, ca extinderea planului de salvare pana in octombrie 2010 are rolul de a ajuta familiile americane si de a stabiliza pietele financiare.
Obiectivele continuarii acestui plan de 700 mld. dolari, din care s-au cheltuit doar 555 mld. dolari, privesc 3 domenii: 1) stabilizarea pietei locuintelor, 2) ajutorarea bancilor mici privind creditarea firmelor cu capital mic si, implicit, crearea de noi locuri de munca si 3) impulsionarea creditarii consumatorilor. Totusi, Congresul american si-a aratat neincrederea in programul TARP (stavilarul declinului sectorului bancar din 2008), acuzand falimentele bancilor americane. In anul 2009, numarul acestora a ajuns la 130, iar pe listele FDIC sunt in prezent 416 banci cu probleme. Prognozele Market Watch indica un total de 1.100 banci falimentare pana in anul 2012.

Revenind mai aproape de noi, tot in aceasta perioada, Institutul National de Statistica a comunicat ca rata somajului din Romania a ajuns in luna noiembrie la 7,5%. Totodata, sfarsitul anului are estimat un procentaj de 8%, iar numarul somerilor va fi de 700.000, urmand ca in anul 2010 sa creasca la circa 1,2 mil.; astfel, rata somajului poate ajunge la 10%.
In acest context, vom putea gandi care va fi situatia unor companii autohtone listate la BVB, ce depind intr-o masura foarte mare de consumul/ cererea interna. Desigur ca situatia poate fi schimbata printr-un program efectiv si rapid de salvare propus si realizat de viitorul guvern condus de un prim-ministru numit de presedintele ce va fi investit pe 21 decembrie.

Comparativ cu asteptarile americanilor dinaintea investirii lui Obama, cand echipa administrativa s-a apucat imediat de lucru pentru realizarea unui program de salvare, asteptarile romanilor sunt deocamdata amanate, fara a sti insa ce soarta ne asteapta in anul 2010. Intre timp, cererea/consumul intern scade, deficitele sunt deja mari, somajul bate la usa, importul s-a redus, iar bursa este mai mult speculativa, cu slaba atractivitate pentru cei care mai au disponibilitati banesti.
In aceste conditii, pe un fond mai putin favorabil al evolutiei pietelor straine, ce s-a creionat in ultima perioada, putem estima in conjunctura actuala o depreciere pe termen scurt a evolutiei indicilor autohtoni, mai ales a emitentilor dependenti de consum si credite.

Graficul zilnic al indicelui BET ne prezinta un downtrend de moment al pretului celor mai reprezentative 10 societati romanesti: strapungerea in partea inferioara a triunghiului simetric s-a facut pe baza unui breakout negativ care va impinge deprecierea indicelui, in mod treptat, spre praguri de suport succesive. Delimitarea nivelurilor pragurilor de scadere se poate corela cu atingerea zonelor de retragere Fibonacci de la 38,2% (4.300 de puncte), apoi de 50% (4.123) si, in final, de 61,8% (3.910), dar si a semnalelor indicatorilor tehnici: MACD – aflat in divergenta negativa, care poate face un mic reversal in zona liniei neutre – si RSI  – tendinta de intrare in zona de supravanzare.

Cele mai citite

Trump nu a putut ajunge la sărbătoarea lui Putin, pentru că vremea a fost cam Stormy

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Omul care a anunțat că poate pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore, Donald Trump, regretă că nu a...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă