15.5 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăAlegeri 2016In mai si iunie, burse in Madrid, Barcelona, Sevilla si Zaragoza

In mai si iunie, burse in Madrid, Barcelona, Sevilla si Zaragoza

Aproape o mie de romani s-au intalnit la Castellon, luna aceasta, cu reprezentantii Ministerului Muncii, care au oferit 11.000 locuri de munca, dar prea putini sunt dispusi sa primeasca salarii sub 800 de euro.
saptamana viitoare, aproape 100 de imigranti romani din Castellon s-ar putea angaja la firmele de constructii din zona, a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj, Daniel Don. Acesta a spus ca a fost la Bursa locurilor de munca organizata de Ministerul Muncii in Spania si a discutat personal cu lucratorii romani. A mai precizat ca majoritatea participantilor erau din judetul Dambovita si spuneau ca s-ar intoarce doar daca ar primi salarii intre 800 si 1.000 de euro. "Eu le-am prezentat oferta mai multor firme de constructii din judetul Cluj si exista sanse ca aproximativ 100 de muncitori din Spania sa accepte sa se intoarca."

 

Daniel Don a afirmat ca cei care opteaza sa revina in tara nu au familie in Spania, nu au credite luate pentru cumpararea apartamentelor sau sunt someri.
Consilierul pe probleme de munca la Ambasada Romaniei in Spania, Catalin Boicu, a declarat ca ofertele prezentate au fost atat pentru cei cu studii universitare, cat si pentru santieristi. In lunile mai si iunie urmeaza sa fie organizate asemenea burse informative si in alte orase din Spania, precum Madrid, Barcelona, Sevilla si Zaragoza. La prima actiune de acest fel organizata de Ministerul Muncii la Roma, pe 23 februarie, la care au participat 700 de romani, nu s-a facut pana acum nici o angajare. Un bilant al Bursei din Italia a relevat ca, din totalul participantilor, circa 50% au completat chestionarele inmanate si provin cu precadere din zona Moldovei, in special Vrancea, Neamt, Bacau si Botosani, dar si Bucuresti si sudul tarii.

 

Din acestia, 47,4% au plecat de 4-7 ani, iar 21% au plecat in Italia de peste 10 ani. La intrebarea daca lucreaza sau nu, 86,3% au declarat ca lucreaza, restul de 13,7% fiind persoane aflate in cautarea unui loc de munca. Salariile solicitate de majoritatea persoanelor care au completat chestionarele au fost de 600-800 de euro, dar au fost si solicitanti de 450 euro sau de 1.000 euro. De asemenea, au fost romani care au dorit sa-si transfere afacerile din domeniul constructiilor sau al transporturilor in Romania, unii dorind sa incheie parteneriate cu firme de constructii, pentru a aduce lucratori romani care actualmente lucreaza in Italia. Bursa din Italia s-a dovedit benefica pentru cea din Spania, in special pentru clarificarea unor prevederi legislative.

MIZA
» Interes
O mare parte dintre participanti si-au exprimat interesul pentru accesarea fondurilor europene in scopul deschiderii unei firme sau asociatii familiale in Romania. Acestia solicita recunoasterea experientei profesionale dobandite intr-o meserie, in special in constructii.

Cele mai citite

SUA îndeamnă Turcia și Israelul să-și rezolve diferendele

Statele Unite(SUA) au îndemnat luni Turcia şi Israelul să rezolve diferendele dintre ele, după ce Ankara a anunţat că suspendă relaţiile comerciale în încercarea...

Rusia amenință că va lovi instalații militare britanice după declarațiile lui David Cameron

Armata rusă ar putea lovi ”orice instalaţie sau echipament militar britanic pe teritoriul ucrainean şi nu numai”, în cazul în care Kievul va folosi...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă