16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Harta europeană a preţurilor la benzină. Pe ce loc se află România

Harta europeană a preţurilor la benzină. Pe ce loc se află România

În primele patru luni ale anului, preţurile la benzină au crescut în opt din cele 27 de state membre UE cu până la 6,67%. Ceilalţi locuitori europeni au avut parte de ieftiniri la pompă de până la 5%, scrie Realitatea.net.

Pe primul loc în topul scumpirilor este Bulgaria. Aici preţurile au crescut cu 6,67%. Pe locul al doilea se situează Germania cu o scumpire a carburanţilor de 5,26% şi pe locul al treilea Spania cu 2,68%. Finlanda, Lituania, Luxemburg, România şi Cipru ocupă următoarele poziţii.

Cei mai norocoşi locuitori ai Uniunii Europene sunt polonezii. Aici, preţul benzinei a scăzut cu 5%. Irlandezii, maltezii, olandezii şi danezii plătesc şi ei mai puţin faţă de anul trecut cu până la 4,68%.

Preţul benzinei în România rămâne printre cele mai mici din întreaga Uniune. La noi un litru de carburant costă 0,64 euro, fără taxe şi accize, iar în Bulgaria 0,61 euro. Şi polonezii plătesc puţin pentru un litru de benzină, 0,63 euro. Cel mai mult scot din buzunar slovenii – 0,76 euro pe litru, spaniolii – 0,73 de euro şi luxemburghezii – 0,7 euro pe litru.

Dintr-un salariu mediu, un român poate face plinul de şapte ori, un ungar de 9 ori, în timp ce un polonez face plinul de 12 ori. Cele mai multe plinuri dintr-un câştig mediu le fac locuitorii din Luxemburg, 59.

 

Cele mai citite

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...

Claudia Pavel, fericită în Miami: “Intervievez cei mai mari artiști ai lumii”

Decizia Claudiei Pavel de a se muta din România în Statele Unite ale Americii acum aproape doi ani a fost una semnificativă și, se...

Începe Festivalul Filmului European 2024

Institutul Cultural Român dă startul celei de-a 28-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, pe 9 mai, la Sala Luceafărul (fostul CinemaPro) cu filmul...
Ultima oră
Pe aceeași temă