17.3 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Este adevărat că BNR manipulează azi accizele?

Este adevărat că BNR manipulează azi accizele?

Cursul valutar leu/ euro de astăzi va deveni baza de calcul pentru accizele încasate de stat în 2012, fapt care readuce în prim plan tradiţionalele speculaţii cum că BNR se va folosi de ocazie pentru a da o mână de ajutor guvernului să încaseze mai mulţi bani.

Concret, Codul Fiscal prevede că accizele dintr-un an fiscal se calculează în funcţie de cursul euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior. În ultimii trei ani nu a mai fost folosită raportarea BNR, care anunţă cursul de referinţă la ora 13, ci al Băncii Centrale Europene, care retransmite cotaţiile pieţei de la ora 16. În general, diferenţele dintre cele două cifre sunt neglijabile, influenţând abia a treia zecimală. Însă BNR avea o libertate ceva mai mare, putând alege drept referinţă orice valoare din ultima oră de tranzacţionare. Teoretic, Banca Naţională poate în continuare să influenţeze cursul valutar prin intervenţii făcute pe parcursul întregii zile. Instituţia nu a confirmat niciodată aceste speculaţii, dar nici nu obişnuieşte să dea detalii despre intervenţiile valutare.

Istoria infirmă

Suspiciunile că BNR depreciază leul în jurul datei de 1 octombrie sau, cel puţin, nu-l lasă să se aprecieze, au fost comune în ultimii zece ani. Totuşi, datele istorice infirmă cel puţin varianta că banca centrală ar vinde lei pentru a duce cursul mai jos.

În ultimii trei ani, leul s-a depreciat, într-adevăr, în ultima săptămână din septembrie, însă deprecierea a continuat şi în primele zile ale lunii octombrie, fapt care sugerează un proces natural. Între 2005 şi 2007, cursul a fost relativ stabil, iar în anii anteriori creşterile au fost minore. Totuşi, acest istoric nu infirmă varianta că BNR ar fi oprit aprecierea naturală a leului. Însă cel mai important argument împotriva acestei variante este că Guvernul are în continuare spaţiu de manevră pentru a mări accizele în valoare absolută, astfel că ajutorul BNR ar fi cel puţin redundant. De asemenea, creşterea accizelor accelerează inflaţia, lucru contrar mandatului băncii centrale.

Mitul bate realitatea

Însă chiar dacă acest comportament este sau nu real, simplul fapt că piaţa îl suspectează influ­enţează mişcarea cursului.

Astfel, dacă un număr substanţial de intermediari de valută se aşteaptă ca BNR să nu lase leul să se aprecieze, atunci vor cumpăra euro, făcând astfel ca „profeţia” – adevărată sau nu – să se îndeplinească.

Chiar şi jucătorii „sofisticaţi”, care sunt conştienţi de acest comportament, sunt obligaţi să meargă cu plutonul, pentru a nu pierde bani.

Abia în momentul în care mişcarea devine exagerată şi riscă să se întoarcă împotriva celor care au încercat s-o speculeze, investitorii educaţi pot decide că a venit timpul să câştige mergând contra curentului.

Ce se întâmplă pe piaţă

Vineri, cursul de referinţă anunţat de BNR a fost de 4,3533 lei pentru un euro, aproape de recordul istoric din 30 iunie 2010, când un euro ajunsese la 4,3688 de lei. Cursul anunţat de BCE a fost de 4,3575 lei pentru un euro. Seara, pe piaţa interbancară cotaţiile săreau de 4,37 de lei, pentru ca apoi să se tempereze. Astăzi, tranzacţionarea reîncepe din jurul cotei 4,36. Cursul la care se calculează acum accizele, stabilit la 1 octombrie anul trecut, este de 4,26 lei/euro, ceea ce înseamnă că anul viitor este de aşteptat o creştere a accizelor cu aproximativ 2-2,5%.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate protestează luni pentru o reformă fiscală urgentă

Blocul Naţional Sindical şi cele 29 de federaţii afiliate cer o reformă fiscală urgentă. BNS anunţă că luni, 13 mai 2024, va organiza un...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează

Starea actorului Florin Piersic se ameliorează dar pacientul rămâne internat în spital, au anunțat, duminică, 12 mai 2024, atât conducerea spitalului cât și ministrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă