19.9 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Brexitul, o decizie politică în care nu s-au luat în calcul și...

Brexitul, o decizie politică în care nu s-au luat în calcul și consecințele economice. Ce perspective vor avea românii în Mare Britanie, după ieșirea englezilor din UE

Nu numai cetăţenii UE vor avea probleme în urma Brexit, ci chiar și Marea Britanie. Veterinary Practice News arată că 45% din medicii veterinari angajaţi de stat sunt spanioli, 18% români, 10% polonezi, 8% italieni şi 5% portughezi. Londra se va confrunta, așadar, cu o criză de forţă de muncă.

Financial Times furnizează date despre ce reprezintă pentru Marea Britanie ieșirea din Uniunea Europeană. Maşinile pe care le conducem sunt construite de hub-uri tehnologice transnaţionale, iar în Regatul Unit sunt fabricate 1,7 milioane. La acestea, servodirecţia e făcută de nemţi, unitatea de control electronic de români, iar amortizoarele de şoc de polonezi. Peste jumătate dintre cele 30.000 de componente din autovehiculele britanice sunt fabricate în alt stat. Cu predilecţie unul UE.

De exemplu, „unităţile de control electronic, deci creierul maşinii, ce asigură infotainmentul şi sistemul de navigare, sunt făcute pe pieţe low-cost şi exportate peste tot în lume. În Europa, tind să fie asamblate în România, unde costul cu munca e o fracţiune din cel din UK”, notează Financial Times.

Cu pașaport la Londra

După martie 2019, românii şi, în general, cetăţenii UE vor avea nevoie de paşaport ca să intre în Marea Britanie, notează HotWeek. „Libera circulaţie se va încheia în martie 2019”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Londra. Oficialul a adăugat că miniştrii au lansat deja mai multe propuneri pentru drepturile post-Brexit ale cetăţenilor europeni.

Cabinetul Theresei May vorbeşte despre „sistemul de imigraţie post-Brexit”. Oficialii britanici însă se contrazic. Philip Hammond, şeful Foreign Office-ului, a declarat că nu ar trebui să existe o schimbare a regulilor imigraţiei. Conform Mediafax, Londra vrea să atragă crema cetăţenilor UE. Secretarul de Interne Amber Rudd a asigurat că Marea Britanie nu va închide uşa și a asigurat angajatorii că vor avea o perioadă de tranziţie de până la trei ani pentru a-şi adapta sistemul de recrutare.

„Vrem ca mediul de business să continue să fie deschis cu cei ce ajută ca Marea Britanie să fie un loc prosper. Trebuie să atragem în continuare cei mai pregătiţi şi inteligenţi imigranţi din lume“, a declarat Amber Rudd pentru Financial Times.

Milioane de români muncesc în spațiul UE

Website-ul Vestic.ro susţine că în Occident muncesc peste 4,5 milioane de români, deși nu există date oficiale pentru toți cei plecați în străinătate. În martie, Mediafax informa că 230.000 dintre aceştia sunt angajați numai în Marea Britanie. Oficial, desigur. Cifrele arată că românii au trimis acasă peste 55 de miliarde de euro numai în ultimul deceniu. Mai mult ca investitorii străini și decât ar fi putut absorbi România prin fonduri structurale europene.

Pare destul de clar că britanicii „nu-şi doresc o ruptură bruscă, de pe o zi pe alta. Prin urmare, e necesar să existe o perioadă în care să evoluăm treptat de la situaţia actuală la o nouă relaţie pe termen lung“, a declarat Hammond pentru radio BBC 4. Procesul „ar trebui să se încheie la viitoarele alegeri, în iunie 2022. Adică în maximum trei ani“.

Totuşi, şeful Guvernului Maltei, fost europarlamentar, Joseph Muscat, crede că divorţul Marea Britanie – UE nu va avea loc, din cauza îndoielilor din rândul alegătorilor ce l-au susţinut iniţal. „Încep să cred că Brexitul nu va avea loc“, a afirmat politicianul. Malta a deţinut preşedinţia UE în primul semestru al anului, iar Muscat a subliniat că observă semne că opinia publică îşi schimbă părerea.   

Vizele de muncă, limitate

„Sunt români ce lucrează cu forme legale. Cu siguranţă, cei mai apăraţi: au contract de muncă şi asigurări sociale”, spune analistul economic Constantin Rudniţchi. Dar există „a doua categorie, a românilor fără forme legale. Ei vor fi probabil cei mai atinşi, pentru că e foarte posibil să fie o serie întreagă de restricţii legate de ei”, a explicat specialistul pentru „România liberă“.

O a treia categorie sunt compatrioţii ce prestează munci temporare. Pe grupul de Facebook „Români în Londra – Marea Britanie” există un anunţ sugestiv. Se caută zilieri care să facă curăţenie după meciuri, pe Wembley. „Se caută oameni pentru a lucra duminica seara pe stadionul wembley la curatenie. Shiftul va dura intre 10 si 12 ore. Ora de incepere nu se stie inca. Plata este de 7.50 (lire sterline – n.n.) pe ora iar banii vor fi primiti vineri direct in contul dvs.”. În engleză, numele jobului este „cleaner”.

„Se duc, lucrează o lună, două sau trei, apoi nu mai au un job sau se duc la alt job. Situaţia e delicată. E limpede că Brexitul va aduce reguli mai dure”, explică expertul. În fine, a patra categorie – studenţii. „Sunt asigurări dinspre UK că studenţii străini, inclusiv cei români, nu vor fi atinşi de Brexit. Marea Britanie are interesul să nu-şi debalanseze universităţile”, comentează Constantin Rudniţchi.

E clar, va fi mai rău pentru români. „Vizele de muncă vor fi limitate. Ceva de genul fostei Visa Waiver cu SUA. Cred că va fi un contingent anual de locuri de muncă. Probabil că britanicii vor încerca să impună un contingent calitativ.

Industria bancară, Construcţii. Gulere albe şi zona de muncitori”, crede analistul economic.  

Costul forţei de muncă va crește

Un angajator britanic din Brixton, Londra, de exemplu, are angajat un român, căruia îi spune: „Am nevoie de tine, te apreciez, dar îţi propun, având în vedere Brexi-tul, să-ţi scad salariul cu 10%”. E posibil? „Nu e imposibil, dar merge pe timp limitat”, explică analistul economic. „Vă dau un exemplu. În logistică, pentru livrări în comerţul online, la recrutarea personalului, românii nu se duc singuri, ci vin în UK printr-o firmă de recruiting. Primul efect va fi că firmele de acest tip vor aduce mai greu mână de lucru”, prevesteşte Constantin Rudniţchi.

Aceasta va fi în dezavantajul Marii Britanii. „Nu vor mai avea suficientă forţă de muncă într-un anumit domeniu. Presiunea salarială va creşte. Vor trebui să dea salarii mai mari, nu mai mici. Guvernul britanic ar putea avea o presiune din partea angajatorilor, care vor cere deschiderea pieţei”, a declarat analistul economic pentru „România liberă“.

18% din veterinarii angajaţi de statul britanic sunt români.

„Nu vor mai avea suficientă forţă de muncă într-un anumit domeniu, iar presiunea salarială va creşte. Vor trebui să dea salarii mai mari, nu mai mici. Guvernul britanic ar putea avea o presiune din partea angajatorilor, care vor cere deschiderea pieţei.“

Constantin Rudniţchi, analist economic:

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă