12.4 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Efecte şi scenarii despre recesiune

Efecte şi scenarii despre recesiune

Jesús Huerta de Soto, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în economie politică, a susţinut un curs studenţilor Universităţii Româno-Americane timp de două ore, în cadrul conferinţei „Financial crisis and economic recession”.

În cadrul evenimentului, care s-a bucurat de pre­zenţa ambasadorului Spaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Estanislao de Grandes Pascual, Jesús Huerta de Soto le-a împărtăşit studenţilor prezenţi opiniile sale despre criza financiară şi recesiunea economică. „Efectele care pot cauza reversul «boom-ului» economic”, „Caracteristicile specifice ale crizei financiare din 2008 şi ale recesiunii economice actuale”, „Posibile scenarii viitoare şi cele mai potrivite politici economice”, cât şi „Cine este res­ponsabil de situaţia actuală?”
s-au numărat printre subiectele principale ale prelegerii lui Soto. Cel din urmă a creat cele mai multe reacţii în aulă, urmate de aplauze din partea studenţilor şi profesorilor lor. 
„Piaţa este un proces care a reacţionat spontan faţă de agresiunea monetară a ultimilor ani, care a constat într-o expansiune uriaşă a creditului, care nu a fost permisă numai, dar şi orchestrată şi regizată de către băncile centrale, care sunt adevăratele responsabile pentru criza şi recesiunea care afectează lumea”, a explicat Jesús Huerta de Soto, fiind urmat de reacţiile de apreciere ale audienţei.

„Diplomă de Excelenţă”

Cu prilejul conferinţei, rectorul Universităţii Româno-Americane, prof. univ. dr. Ovidiu Folcuţ, a decernat, în numele Se­na­tului Universităţii Ro­­­mâno- Americane, profesorului De Soto „Diploma de Excelenţă” pentru contribuţia deosebită avută în domeniul cercetării impactului fluctuaţiilor economi­ce. „Astăzi este o zi specială pentru întreaga comunitate academică, deoarece avem onoarea de a avea drept invitat un profesor remarcabil, un faimos reprezentant al Şcolii Austriece şi, credem noi, un cert candidat la Premiul Nobel pentru economie, în viitorul apropiat – Profesorul Jesús Huerta de Soto de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid”, a precizat în discursul său rectorul Ovidiu Folcuţ. Dupa conferinţă, profesorul Jesús Huerta de Soto a inaugurat Centrul de Economie Po­litică şi Afaceri „Murray Rothbard”, unde a prezentat şi a semnat exemplare din versiunea în limba română a trata­tului său „Moneda, creditul bancar şi ciclurile economice”. Mai mult, Jesús Huerta de Soto a primit titlul de Doctor Hono­ris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde, cu această ocazie, a susţi­nut conferinţa „The essence of the Austrian School and the Theory of Dinamic Efficiency”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă