3.1 C
Bucharest
Monday, 27 November 2023
HomeAlegeri 2016De ce închiriază românii locuinţele la negru

De ce închiriază românii locuinţele la negru

Din cele 8,4 milioane de locuinţe din România, doar 3% sunt închiriate cu acte şi raportate la Fisc, potrivit Strategiei pentru Locuire a Ministerului Dezvoltării. 

Ion Radu Zilişteanu, ana­list imobiliar, arată că afir­ma­ţia implicită a Ministerului Dezvoltării nu dă nişte informaţii corecte, pentru că “se compară mere cu pere”. “Spui că ai 8,4 milioane de locuinţe. Nu spui câte dintre ele sunt închiriate, dar spui că 3% din totalul acestor 8,4 milioane de locuinţe sunt închiriate cu acte în regulă. Ar trebui comparat cu numărul total de locuinţe închiriate”, a declarat pentru “România liberă” expertul imobiliar.

Proprietarii apartamentelor închiriate oficial trebuie să plătească impozitul pe venitul obţinut, de 16%, şi cota de asigurări sociale de sănătate, de 5,5%, din ceea ce încasează. Analistul subliniază că legiu­i­torul a prevăzut nişte cheltuieli forfetare, legate de întreţinerea apartamentului, reparaţii ş.a.m.d., pe care anul trecut le estima la 25% din suma taxată. Deci, nu plăteai 16%, ci 12%. Anul acesta, prin noile reglementări fiscale, această cotă forfetară s-a mărit de la 25% la 40%. Aceasta înseamnă că mai rămâne de plătit 9,6%.

Aşadar, pentru a fi în legalitate, efortul cumulat impozit plus cotă de asigurări de sănătate e de 15%. Existenţa unui contract înregistrat legal la Fisc mai presupune şi un alt mare avantaj, faţă de cei ce nu declară închirierea, pe lângă faptul că eşti în legalitate. “Când chiriaşul nu-şi plăteşte chiria, procedurile de evacuare sunt mult mai simple dacă ai ceva legal, decât dacă nu ai. Teoretic, dacă n-ai contract legal, tu, proprietar, ai putea fi obligat inclusiv «să vii cu haidamacii» ca să faci eva­cuarea, ceea ce e o chestiune ­foarte delicată”, explică Ion Radu Zilişteanu.

“Personal, de când lucrez în imobiliare, am recomandat întotdeauna clienţilor să înregistreze contractul la administraţia financiară”, a menţionat acesta. Dacă chiriaşul e firmă sau orice altă entitate economică, chiar el pretinde ca acest contract să fie înregistrat legal, pentru că trebuie să-şi descarce cheltuielile cu chiria. Probabil că mulţi dintre cei ce declară sunt siliţi de chiriaşi să o facă, nu că ar dori ei aceasta neapărat, crede analistul imobiliar.

“Există o atitudine generală foarte proastă a cetăţenilor faţă de orice înseamnă Fisc, impo­zite, taxe. Gândiri de genul: «De e să le plăteasc eu, că-i proprietatea mea!». Nici controalele fiscale nu se fac. Eu n-am auzit să se facă asemenea controale”, a menţionat analistul imobiliar. Tipic statelor ca România, când se pune problema de plăţi la stat, românul descoperă cât de sărac e, iar când sunt vremuri grele se descoperă că are resurse nebănuite de a supravieţui. “Statul ar putea câştiga ­foarte mulţi bani, dar nici nu utilizează pârghiile specifice pentru a putea să realizeze acest câştig”, a declarat Ion Radu Zilişteanu.  

Cele mai citite

Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune si reforme, vizită anulată la Galați

În perioada 27 – 28 noiembrie 2023, Elisa Ferreira, comisarul european pentru coeziune și reforme, avea programată o vizită în România, la Galați și...

Sebastian Burduja: Din păcate, România nu are o strategie energetică națională aprobată

România are de îndeplinit și anul viitor mai multe ținte și jaloane din PNRR pentru a primi bani de la Uniunea Europeană pentru digitalizare...

Revolut numește în Consiliul de Administrație un antreprenor și expert în tehnologie, originar din România

Revolut anunță numirea lui Dan Teodosiu în Consiliul de Administrație al grupului, ca director neexecutiv. Dan are peste 30 de ani de experiență în construirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă