12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Chimiştii şi inginerii au din nou trecere pe piaţa muncii

Chimiştii şi inginerii au din nou trecere pe piaţa muncii

Investiţiile realizate în ultima perioadă la Cluj au contribuit la creşterea interesului investitorilor pentru o serie de profesii, care presupun studii tehnice universitare. Companii precum BUW ori Dennemeyer, dar şi E.On caută ingineri, după ce ele au decis să îşi pornească ori să îşi sporească semnificativ activitatea în Transilvania. De asemenea, investiţii precum noul centru de cercetare, în valoare de 6,6 milioane de euro, realizat cu ajutorul unei finanţări de aproximativ trei milioane de euro, oferită de Uniunea Europeană producătorului de medicamente TerapiaRanbaxy a sporit cererea pentru chimişti.

În aceste zile, mai mult de 500 de locuri de muncă sunt oferite tinerilor din Cluj în cadrul unui târg de cariere. La acesta participă 30 de companii, spune organizatorul evenimentului, Alin Vaida. ”La ediţia aceasta predomină ingineria, dar sunt joburi din toate domeniile. Chiar dacă în inginerie se caută cele mai multe persoane, avem şi companii participante din domeniul IT, chiar dacă am mai avut un târg de joburi specializat pe IT. Avem multe oportunităţi în zona de vânzări, de marketing, de asemenea şi din zona chimiei. Este o ofertă destul de bogată de locuri de muncă şi poate participa oricine”, a spus Alin Vaida.

Aceste locuri de muncă sunt importante, deoarece ele sunt oferite în timp de criză, spune analistul Radu Neag. El adaugă faptul că, în această perioadă, au existat multinaţionale care au făcut angajări masive. ”Există companii care participă la târgul de cariere de ani buni şi care continuă să angajeze, în special multinaţionalele şi companiile din domeniul IT. Vorbim de companii în continuă dezvoltare. Ele şi cresc mereu nu doar oferta de locuri de muncă, ci putem să vorbim şi de o dezvoltare în materie de sedii. Sunt firme care au închiriat sau au construit suprafeţe destul de mari”, spune Radu Neag, de la fapte.org.

Aşteptări mari din partea angajatorilor

Reprezentanţii companiilor care participă la târg au aşteptări mari legate de tinerii care vor să se angajeze, spune Mihaela Oltean, de la Steelcase. ”Cu siguranţă, atunci când mergem spre târgurile de cariere, ne adresăm în special tinerilor absolvenţi şi celor care au unul, până în doi ani de experienţă. Acest târg aduce noi absolvenţi, în fiecare an”, spune Mihaela Oltean. Multe dintre companiile care recrutează în această perioadă tineri ingineri, chimişti ori specialişti în IT ştiu că majoritatea viitorilor angajaţi nu dispune de competenţele tehnice necesare pentru a lucra la cel mai înalt nivel. De aceea, angajatorii propun scheme de salarizare care încep cu venituri mai mici în perioada în care tinerii sunt incluşi în diferite programe interne de pregătire. Apoi, pe măsură ce ei dobândesc abilităţile necesare, salariile cresc rapid. În general, măririle salariale sunt însoţite de clauze contractuale prin intermediul cărora tinerii se angajează să lucreze minim o anumită perioadă în cadrul companiilor în cauză, iar în situaţia în care demisionează înainte de expirarea acelei perioade, ei se obligă să plătească despăgubiri care să acopere contravaloarea stagiilor de pregătire de care au beneficiat în calitate de angajaţi ai firmelor cu pricina.

Campioni la locuri de muncă

În ultimele săptămâni, Clujul s-a aflat în mod constant pe primul loc în clasamentul judeţelor cu cele mai multe locuri de muncă disponibile. Numărul lor este mai mare decât cel al locurilor de muncă disponibile în Bucureşti. În general, la o populaţie de cinci ori mai mică decât cea a Bucureştiului, Clujul a dispus de mai mult circa 5-600 de locuri de muncă în fiecare săptămână.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă