11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Cheltuim pentru concediu mai puțin decât bulgarii

Cheltuim pentru concediu mai puțin decât bulgarii

Românii sunt europenii care cheltuiesc cel mai puțin pentru a merge în vacanță, pe care preferă să o petreacă în țară. Aceasta este concluzia celui mai recent studiu Eurostat.

Grecii, ciprioţii şi belgienii sunt europenii care merg în călătorii mai lungi de o săptămână, în vreme ce românii nu-și permit mai mult de 5 zile. Astfel, în medie, vacanţa unui grec cuprinde 7,5 zile de cazare, a unui belgian 7,1 zile, a unui italian 6,1 zile, a unui austriac 4,8 zile, iar a unui român 4,3 zile. La cealaltă extremă se află cehii, a căror vacanță, în medie, cuprinde 4,1 zile, ungurii – 3,7 zile şi letonii puţin peste trei zile.

În ceea ce privește sumele cheltuite pentru petrecerea concediului, cu doar 104 euro/vacanţă, românii se situează mult sub media europeană, de 353 de euro, fiind mai strânși la pungă chiar și decât bulgarii, care alocă 139 de euro. De asemenea, cu 19 vacanţe din 20 în ţară, românii sunt şi cei mai puţin plimbăreţi dintre europeni, urmaţi de greci, spanioli, portughezi şi francezi.

”Valoarea medie a vacanței depinde de puterea de cumpărare. Referitor la sumele cheltuite de bulgari, teoretic aceștia ar trebui să aloce mai puțini bani pentru concedii decât românii, ținând cont de puterea lor de cumpărare. Însă, este posibil ca vecinii noștri să călătorească în număr mai mic și doar cei care au putere financiară. De aceea, sumele alocate de aceștia ar putea fi mai mari decât cele cheltuite de români”, explică Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Aceasta susține că, pentru turiștii din țara noastră, valoarea pachetului mediu/turist este de 1.573 de lei (circa 358 de euro) atunci când este vorba despre excursiile în străinătate, în creștere cu 1% față de anul trecut, și de 615 lei (140 de euro) pentru călătoriile în țară, în creștere cu 3%.

Unde călătoresc europenii

”Într-adevăr, cei mai mulți români își petrec concediul în țară. Media numărului de înnoptări a scăzut însă la 5, de la 5,5. Când vine vorba despre plecări peste hotare, Italia este una dintre destinațiile preferate, însă doar pentru city break, pentru câteva nopți, deoarece avem foarte multe legături aeriene, la preț mic, companiile aviatice operând tot timpul anului”, arată Morariu.

Conform Eurostat, Spania, Franţa şi Italia sunt principalele trei destinaţii de vacanţă pentru europeanul mediu. Românii merg cu precădere în Italia, urmată de Bulgaria şi Grecia, bulgarii merg în Grecia, Turcia şi Germania, ungurii în Germania, Austria şi România, iar italienii în Franţa, Spania şi Marea Britanie. Studiul mai arată că rezidenţii din Luxemburg cheltuie cel mai mult într-o vacanţă, 749 de euro, pe primele locuri situându-se şi locuitorii din Malta (667 euro), Belgia (566 euro) Austria (564 de euro) sau Irlanda (506 euro). Mai puțin cheltuitori se dovedesc francezii, cu 353 de euro, danezii (292 de euro) și spaniolii (178 de euro).

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă