13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Ce să mâncaţi la birou

Ce să mâncaţi la birou

Î: Am un program foarte încărcat la birou, iar pauzele de masă nu mi le iau ca la carte, pentru că sunt scurte şi mănânc lucruri mai puţin sănătoase. Ce alimente îmi recomandaţi pentru a le consuma la serviciu, încât să mă ajute şi în activitatea prestată? În plus, pot în vreun fel prin masă să-mi îmbunătăţesc starea de spirit şi să elimin senzaţiile de oboseală? Cel puţin de când au venit căldurile, am senzaţia de multe ori că sunt leşinată. Nu în ultimul rând, ce să evit a consuma la birou? Cred că şi de aici se nasc multe probleme.

R: Întrebarea dumneavoastră este de fapt pentru un nutriţionist, căci medicina muncii nu are prevederi legale sau norme metodologice alimentare legate de profesie.

Nu există un model de alimentaţie universal valabil.

Regimul alimentar trebuie neapărat individualizat, deoarece depinde de constituţie, greutate, sedentarism, tabieturi, gusturi, bugetul alocat, patologia digestivă, endocrin-metabolică, cardio-vasculară, renală, hepatică etc., iar ce se recomandă cuiva poate dăuna altcuiva.

Totuşi, în general, luaţi:

 un mic dejun consistent acasă;

 o gustare după două ore de lucru;

 pauza de masă de 30-60 de minute după patru ore;

 opţional o gustărică după 6 ore;

 cina ideal pe la orele 19.00-20.00.

Gustările pot include fructe, un produs de patiserie ori un sandviş în lipsa micului-dejun.

Pentru o stare de bine şi poftă de muncă, masa trebuie să vă şi placă, nu să vă urâţi regimul.

Aduc energie şi saţietate cerealele şi vitamine fructele, legumele verzi şi sucurile naturale, dar nu şi în caz de colită de fermentaţie!

Evitaţi felurile grele, abundente, pe care nu le toleraţi bine, căci vă vor da somnolenţă şi posibil tulburări de digestie.

Excesul de cafea, sărături, dulciuri agită. Refuzaţi alcoolul. Plimbaţi-vă după masă.

Ca invitat la masă nu comandaţi feluri foarte scumpe, multe sau pe care nu ştiţi cum să le mâncaţi şi dacă vă plac. Bunele maniere cer ca în public să ocoliţi alimentele urât mirositoare (ceapă, usturoi), flatulente (fasole, ridichi etc.), şi cele care lasă pete sau trebuie luate cu mâna.  


ANCA GHEORGHIŢĂ, Medic medicina muncii MedLife

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Tânăra antrenată de maestra emerită a sportului, Mirela Pașca, înscrisă în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”

Antonia Dragomir, o tânără gimnastă de doar 11 ani, a devenit un nume cunoscut în lumea gimnasticii românești și internaționale, datorită talentului său remarcabil...
Ultima oră
Pe aceeași temă