11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Botiş: Liderii naţionali de sindicat vor rămâne fără obiectul muncii-contractele naţionale de...

Botiş: Liderii naţionali de sindicat vor rămâne fără obiectul muncii-contractele naţionale de muncă

Ministrul Muncii, Ioan-Nelu Botiş a declarat că noul Cod al Dialogului Social pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea va determina translaţia puterii sindicatelor de la nivelul confederaţiilor la cel al liderilor sindicali de sector, informează NewsIn.

Botiş a afirmat că noua legislaţie a dialogului social concentrată într-un singur normativ nu ştirbeşte puterea sindicatelor în sine, ci o transferă în rândul liderilor sindicali aflaţi până acum în linia a doua şi a treia a luptei sindicale.

“Nu iau din puterea sindicatelor, ci le întăresc. Într-adevăr le slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional pentru că pierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, dar liderii sectoriali vor avea de câştigat şi vor fi mult mai apropiaţi de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate şi patronate puternice”, a declarat, joi, ministrul Muncii.

Din acest considerent a fost eliminat şi contractul colectiv de muncă la nivel naţional, astfel încât contractele colective să se stabiliească la nivel de ramură. “Economia României are nevoie să respire pe tonalităţi diferite. Este altă forţă în industria textilă faţă de zona IT şi din acest motiv am considerat oportun să întăresc negocierile la nivel de sector, astfel încât sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice. Va fi un avantaj imediat faptul că unele sectoare îşi vor permite salarii mai mari”, a estimat Ioan Botiş.

Acesta a respins şi afirmaţiile liderilor sindicali care au apreciat că inexistenţa unui contract colectiv de muncă la nivel naţional va determina o scădere a contribuţiilor sociale. Botiş a susţinut că, dimpotrivă, după ce la Ministerul Muncii nu a mai fost înregistrat niciun contract colectiv de muncă la nivel naţional din cauza neînţelegerilor dintre partenerii sociali, cuantumul contribuţiilor sociale a crescut.

De asemenea, ministrul a apreciat că proiectul Codului Dialogului Social prevede schimbarea radicală a componenţei Consiliului Economic şi Social, prin retragerea reprezentanţilor Guvernului şi desemnarea unora din partea societăţii civile, inclusiv din partea organizaţiilor de pensionari. “Deschidem calea societăţii civile spre forurile consultative. Faptul că reprezentantţii Guvernului se retrag din CES este o reformă profundă în România”, a spus Botiş după şedinţa de Guvern de joi.

În plus, este înfiinţat un consiliu naţional tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier şi în el se vor regăsi reprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi din mediul financiar-bancar. În ceea ce priveşte conflictele de muncă, a fost înfiinţată încă o instanţă de mediere prin crearea unui oficiu de mediere şi arbitraj. “Acest pas induce ideea partenerilor că important este dialogul în primul rând, nu starea de conflict”, a afirmat Botiş.

Cele mai citite

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă