19.3 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăAlegeri 2016Băncile mari turează iar motoarele creditării

Băncile mari turează iar motoarele creditării

Cea mai mare bancă din România şi cel mai mare intermediar de pe piaţa locală anunţă intensificări substanţiale ale activităţii în primul trimestru al acestui an.

Activitatea de creditare a băncilor dă semne de revenire. BCR, cea mai mare bancă locală, şi-a anunţat revenirea în forţă pe piaţa creditelor de consum şi spune că, în ultima lună şi jumătate, a acordat, în medie, 1.500 de împrumuturi pe zi. În acelaşi timp, cel mai mare broker local, Kiwi Finance, se poată lăuda cu o creştere de peste 130% a activităţii de intermediere în primele trei luni ale acestui an pe fondul avansului luat de împrumuturile garantate. Kiwi a intermediat de la înfiinţare până în prezent credite de aproximativ 550 milioane euro pentru 100.000 de clienţi.

2011/05/10//180468-banci.jpg click pe tabel pentru a mări

Semne bune, dar situaţia se poate schimba

Aparenta revenire a economiei a provocat şi o creştere a încrederii populaţiei în propriul viitor, ceea ce a generat, pentru moment, o expansiune a cererii de credite. De asemenea, băncile par dispuse să îşi reia activitatea de creditare. „BCR a cam ieşit în ultimii ani din zona creditelor de consum. Acum vrem să dăm mesajul că BCR este pregătită să împrumute şi că, dacă oamenii vor un împrumut, să vină la BCR… Am fost plăcut surprinşi de cererea ridicată. Au fost 75.000 de aplicaţii în ultimele 6 săptămâni, şi am dat în jur de 1.500 de credite de consum pe zi”, spune Dominic Bruynseels, preşedintele BCR.

Pe de altă parte însă, intenţiile Băncii Naţionale de a limita creditele în valută acordate persoanelor fizice şi firmelor care au venituri în lei ar putea pune capăt avântului băncilor. „Populaţia nu va contracta credite ipotecare în lei pentru că noi, ca bănci, nu le putem oferi. În al doilea rând, nici ei nu şi le permit… Nu vom susţine interzicerea totală a creditării în valută pentru că cei mai mulţi dintre oameni au în derulare credite ipotecare în valută. Creditele ipotecare în euro sunt perfect în regulă”, apreciază Bruynseels.

Paradox: scad dobânzile, scad preţurile, creşte valoarea creditului mediu

„Evoluţia descrescătoare a dobânzilor, stabilizarea preţurilor pieţei imobiliare, stabilitatea cursului valutar, cât şi semnalele pozitive din economie au condus la o creştere a cererii de credite noi cu 40% în primele luni ale anului”, declară directorul Kiwi Finance, Anca Bidian, referindu-se la împrumuturile intermediate de firma pe care o conduce. Potrivit Kiwi, dobânzile medii la creditele cu garanţii imobiliare au atins un minim al ultimilor patru ani (vezi graficul) ajungând la 6,32%, sub jumătate din nivelul maxim înregistrat în 2009 şi cu peste 1% sub nivelul din 2007. Cu toate aceastea, faţă de finele anului 2010, valoarea medie a creditelor pentru achiziţia de locuinţe intermediate de Kiwi, a crescut de la 49.703 euro la 57.378 de euro. În structura creditelor intermediate de cel mai important broker de pe piaţă domină creditele garantate (peste 80%) şi moneda euro.

Cele mai citite

Germania, victorie la scor contra Scoției, în primul meci de la EURO 2024

Germania a învins seara trecută, la Munchen, scor 5-1, echipa naţională a Scoţiei, în meciul de debut al Campionatului European de fotbal EURO 2024. Scorul...

Toți portughezii vor purta tricou CR7 la EURO 2024, ca să nu mai existe dubii în legătură cu marcatorul

IlustrațiiȘ Marian Avramescu Legenda vie a fotbalului portughez Cristiano Ronaldo mai are doar câteva zile până la debutul la Turneul Final al Campionatului European...

Acord de principiu al statelor UE, pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat "acordul de principiu" cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica...
Ultima oră
Pe aceeași temă