14.5 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăAlegeri 2016Amenzi de până la 400 lei/ha pentru proprietarii care lasă terenurile nelucrate

Amenzi de până la 400 lei/ha pentru proprietarii care lasă terenurile nelucrate

Nerespectarea obligaţiei deţinătorilor de teren, fie că au calitatea de agricultor sau nu, de a lucra terenul sau de a desfăşura activităţi agricole, indiferent de tipul de posesie, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei/ha la 400 lei/ha, potrivit unui proiect de lege, relatează NewsIn.

“Deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultor sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie(…)Nerespectarea prevederilor de către deţinătorul de teren constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 lei/ha la 400 lei/ha, pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate aceste prevederi”, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă privind igienizarea terenurilor nelucrate postat pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Cuantumul amenzii este de 200 lei/ha pentru primul an, de 300 lei/ha pentru al doilea an şi de 400 lei/ha începând cu al treilea an consecutiv de contravenţie.

Potrivit proiectului, excepţie fac deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare, deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale, deţinătorii de terenuri care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe bază de documente medicale, din cauză de bătrâneţe, forţă majoră, sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren, deţinătorii terenurilor din categoria de folosinţă „curţi construcţii”, deţinătorii terenurilor cu destinaţie forestieră şi deţinătorii terenurilor aflate permanent sub ape.

Verificarea, constatarea şi sesizarea nerespectării de către deţinătorii de teren a dispoziţiilor legii se face de către specialiştii împuterniciţi în acest scop de către centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pentru terenurile agricultorilor ce fac obiectul cererilor de plată pe suprafaţă şi de direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, după caz, pentru celelalte terenuri din fondul agricol naţional.

În prezent între 10% şi 15% din suprafaţa agricolă a ţării este necultivată, “fenomen care conduce pe termen lung la creşterea vulnerabilităţii solului şi la degradarea acestuia”.

Cele mai citite

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...

Localnicii curăță apele la Roșia Montană

Localnici și susținători ai Roșiei Montane participă, în ziua de duminică, 12 mai, la prima din cele cinci campanii de ecologizare a malurilor apelor...

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...
Ultima oră
Pe aceeași temă