11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăAlegeri 2016225.000 €, pentru prima loterie a bonurilor fiscale

225.000 €, pentru prima loterie a bonurilor fiscale

O rundă specială de extrageri va avea loc a doua zi de Paști, câștigătorii fiind desemnați după valoarea de cumpărare înscrisă în bon.

Prima extragere ocazională a loteriei bonurilor fiscale, organizată de Ministerul de Finanțe, va avea loc pe 13 aprilie, a doua zi după Paști, fondul total de premiere fiind de un milion de lei. Pentru runda specială pascală vor fi valabile bonurile emise în perioada 2 februarie-28 martie, iar valoarea unui premiu va fi stabilită prin împărțirea fondului de premiere la numărul de bonuri câștigătoare, cu rotunjire la o sumă fixă în favoarea câștigătorilor. Guvernul a decis că participanți pot fi doar persoanele fizice, indiferent de vârstă și indiferent dacă locuiesc sau nu în România.

Următoarele extrageri, după cea specială de Paști, vor avea loc lunar, în prima duminică după data de 15, iar bonurile luate în considerare vor fi cele din luna anterioară. De exemplu, pentru loteria din iulie 2015 vor fi valabile documentele fiscale emise între 1 și 30 iunie. “Eu îi încurajez pe români să ţină toate bonurile fiscale, pentru că va veni şi extragerea ocazională din decembrie, de Crăciun, şi atunci se vor lua în calcul toate bonurile emise anul acesta, din 2 februarie până în decembrie, când va fi stabilită data extragerii”, a declarat Darius Vâlcov, ministrul de Finanțe.

Extragerile lunare și cele ocazionale vor fi organizate de către Loteria Română și vor fi publice. Guvernul a stabilit că declararea bonurilor câștigătoare se va face prin extragerea aleatorie de numere care reprezintă valoarea de cumpărare exprimată pe bon. Astfel, se va extrage “un număr cuprins în intervalul dintre 1 şi 999 inclusiv, reprezentând valoarea totală a bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.

Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre, cuprinse între 0 şi 9; un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic, după caz, pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale”, conform ordonanței guvernamentale. Mai exact, numărul câștigător va arăta valoarea înscrisă pe bon, de exemplu 150 de lei, la care se adaugă data în care a fost emis, de exemplu 1 martie, pentru loteria pascală. Deoarece nu se ține cont de subdiviziunile leului, vor fi declarate câștigătoare și bonurile cu valori între, conform aceluiași exemplu, 150,01 și 150,99 de lei.

Totuși, pentru a fi declarat câștigător, un bon trebuie să mai îndeplinească unele condiții, potrivit ordonanței guvernamentale. Astfel, e obligatoriu să fie emis de un aparat de marcat electronic; să poată fi citite toate informaţiile obligatorii și să nu aibă menţionat niciun cod de înregistrare fiscală al cumpărătorului.

Posesorii bonurilor declarate câștigătoare, ce vor fi anunțate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, trebuie să se prezinte, în termen de 30 de zile, la orice unitate ANAF pentru a-și revendica premiile. Ministerul Finanțelor stabilise inițial că o persoană poate câștiga cu doar un singur bon, dar această restricție a fost eliminată, astfel încât un român poate fi câștigător de mai multe ori într-o singură lună.

Ordonanța de guvern prin care s-a introdus loteria bonurilor fiscale mai prevede că, de la 1 martie, în cazul în care agentul economic refuză să emită un bon fiscal, cumpărătorul să poată să nu achite bunul dobândit, “având în vedere că o tranzacţie nefiscalizată nu reprezintă altceva decât o încălcare a legii. Aşadar, cumpărătorul poate păstra bunul fără să îl mai plătească în cazul unui refuz al agentului economic de a emite bon fiscal”, a transmis Ministerul Finanţelor printr-un comunicat. 

Cele mai citite

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...

Pastorala de Paște a patriarhului Daniel

În lucrarea Domnului Nostru Iisus Hristos, vindecarea de o boală trecătoare nu este totul şi nu este ultimul scop al venirii Lui în lume,...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă