Și prima femeie regizor care montează un spectacol pe această celebră scenă. În Primul Război Mondial, ea vizitează răniții căzuți la pat în spitalele militare. Încerca, împreună cu Regina Maria și cu George Enescu, să le ridice moralul.
După Război, devine o “coloană” a culturii românești în lume. Portretul Mărioarei Ventura este păstrat cu sfințenie în galeria marilor personalități ale scenei franceze. Să avem grijă ca peste memoria ei să nu se aștearnă praful!
Despre Învață Aripile-ți să Zboare!
Atât de fecvent auzim lucruri rele despre România și poporul ei încât am început să credem că acestea sunt trăsăturile noastre definitorii.
Ni s-a schimbat și comportamentul: acceptăm cu ușurintă orice se spune despre noi. Ultimul cenzor și dram de mândrie s-au pierdut după valuri de indignări.
Din convingerea că realitatea este cu totul alta, compania de teatru Red Nose Society a inițiat proiectul “Învață Aripile-ți să Zboare!”, susținut de România liberă.
Trăim într-o țară cu un potențial uriaș. Acesta trebuie “hrănit” cu modele de normalitate. Pe aceast idee se ridica proiectul: 100 de oameni din ultimii 100 de ani de la care sa învățam (din nou) demnitatea și curajul de a crede in noi.