15.9 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăAldineVIDEO. Ultima zi de campanie pro și contra ieșirii Marii Britanii din...

VIDEO. Ultima zi de campanie pro și contra ieșirii Marii Britanii din UE. Avans de un procent al susținătorilor Brexit

UPDATE 19.50: Grupul politic favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană are un avans de un punct procentual faţă de susţinătorii rămânerii ţării în Blocul comunitar, conform celui mai recent sondaj de opinie, difuzat miercuri după-amiază, informează site-ul agenţiei Reuters, citat de Mediafax. 

Potrivit unui sondaj al Institutului Opinium, grupul politic favorabil ieşirii Marii Britanii din UE are o susţinere de 45%, în timp ce mişcarea care susţine rămânerea ţării în comunitatea europeană este creditată cu 44%. Sondajul precedent, efectuat sâmbătă, arăta un scor de 44% pentru ambele grupuri politice.

UPDATE 18.15: Compania britanică YouGov va publica un sondaj în care va arăta cum s-a votat la referendumul privind apartenenţa la UE la scurt timp după închiderea urnelor, sperând să repete predicţia reuşită privind rezultatul scrutinului privind independenţa Scoţiei din 2014, informeaza Reuters. Rezultatele urmează să fie anunţate de Sky News la scurt timp după închiderea secţiilor de votare, la ora 22.00 (miezul nopţii în România).

În absenţa exit-poll-urilor, cercetarea YouGov va fi urmărită cu atenţie de piaţa valutară internaţională ce funcţionează non-stop, şi care a evoluat în toate direcţiile în ultimele săptămâni, funcţie de sondajele ce arătau schimbări de trend în favoarea celor două tabere. Cercetarea online va avea ca subiecţi persoane care au fost anterior chestionate de YouGov despre intenţiile de vot şi care au fost de acord să-ţi dezvăluie decizia după ce vor vota.

——————

Cetățenii britanici sunt chemați, joi, la urne, pentru a decide viitorul țării lor. Astfel, campanii precum „Vote remain” și „Leave” încearcă să îi convingă pe cetățeni să se exprime în favoarea sau împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, din care face parte de 46 de ani. Votarea va configura viitorul Europei şi sondajele au indicat că opinia publică britanică este atât de divizată încât rezultatul este prea strâns pentru a fi prezis, informează Agerpres.

Citeşte şi David Beckham susţine rămânerea Marii Britanii în UE

Ca parte din campania „Vote Remain”, mai multe puncte de reper au fost iluminate, marți seara, în culorile drapelului național. Printre acestea s-au numărat: muzeul de artă modernă Tate Modern Gallery din Londra, Castelul din Edinburgh şi zona comercială Bull Ring din Birmingham. 

Iluminarea a fost organizată de „Britain Stronger in Europe” (O Mare Britanie mai puternică în Europa), campania oficială „Remain”, notează Reuters.

Campania „Remain”

Numeroase publicații și-au exprimat, săptămâna aceasta, preferința privind rămânerea Marii Britanii în UE.

Cotidianul The Guardian a publicat luni un editorial în care a făcut apel să se voteze pentru rămânerea ţării în UE: „Ca democraţie, UE reprezintă o manieră imperfectă de a răspunde la provocările lumii. Dar, pentru a răspunde la aceste imperfecţiuni, este nevoie de a o reforma, nu de a te îndepărta de ea”. 

Ziarul The Times şi-a dezvăluit, sâmbătă, poziţia într-un editorial intitulat ‘„A refonda Europa”, folosind argumente similare celor din The Guardian: UE are nevoie de schimbări, dar trebuie să se rămână în interiorul ei pentru a le întreprinde cu bine. „Cea mai bună soluţie la acest referendum ar fi o nouă alianţă între naţiunile suverane ale Uniunii Europene, alianţă bazată pe liber-schimb şi reforme şi care să fie condusă de către Marea Britanie”, a scris cotidianul. 

Interesant este faptul că The Times face parte din grupul de media ce aparţine lui Rupert Murdoch, care deţine, de asemenea, Sunday Times sau tabloidul The Sun, amândouă partizane ale ieşirii Marii Britanii din UE. 

Înre-un editorial postat pe site, The Independent preczează: „A vota pentru rămânerea în Uniunea Europeană nu înseamnă a da dovadă de laşitate, ci de încredere. Nu înseamnă a ceda tot controlul, ci de a face lucrurile în colaborare, într-un context de globalizare”.

Tabloidul duminical The Mail on Sunday a susținut că apartenența la UE face din Marea Britanie o ţară „mai sigură, mai liberă şi mai prosperă”, şi a avertizat în legătură cu „o plonjare în necunoscut”. „Am putea fi atraşi de ideea de a fi un pic mai liberi, dar vom fi în primul rând în mod semnificativ mai săraci” în caz de Brexit, a scris publicaţia. 

The Financial Times consideră că: „A abandona cauza unei reforme constructive a unei Europe într-adevăr imperfecte ar fi mai mult decât defetist. Ar fi un act gratuit de automutilare”. Totodată, The Economist a publicat un editorial intitulat „Neuniţi, vom cădea”. „Un vot pentru ieşirea din Uniunea Europeană pe 23 iunie (…) ar provoca daune grave şi durabile sistemului politic şi economiei britanice”.

Campania „Leave”

Nici campania „Leave” nu duce lipsă de suporteri. Astfel, publicația britanică Daily Mail i-a îndemnat pe cetățenii săi să opteze pentru ieșirea Marii Britanii din UE.  „Minciuni. Elite hrăpăreţe. Sau un mare viitor în afara unei Europe prăbuşite şi pe moarte… Dacă credeţi în Marea Britanie, votaţi Leave”, a precizat publicația, care dedică prima pagină acestui subiect.

Cotidianul The Sun, cel mai vândut din Regatul Unit, şi-a afişat preferinţa pe prima pagină săptămâna trecută. Brexit-ul, afirmă ziarul, este „o şansă de a face Marea Britanie şi mai bună, de a întări democraţia noastră, de a prezerva valorile şi cultura noastră de care noi suntem, pe bună dreptate, mândri”. Frânat de „expansiunea, neîncetată, a statului federal german”, viitorul Regatului Unit ar fi „mai sumbru” în cadrul blocului celor 28 de ţări, este de părere tabloidul. 

Totodată, The Daily Telegraph a făcut apel, în ediţia sa de marţi, pentru ieşirea din UE. „O lume de oportunităţi aşteaptă un Regat Unit total independent”, scrie ziarul, estimând că a susţine Brexit-ul nu înseamnă nostalgia unei vârste pierdute, ci dorinţa „unui nou start pentru ţara noastră”. ”Dacă referendumul de joi este o alegere între teamă şi speranţă, noi vom alege speranţa”, afirmă cotidianul. În ediţia sa duminicală, The Sunday Telegraph a publicat o pledoarie pentru ieşirea din UE. A vota pentru Brexit, explică ziarul, înseamnă a prefera „optimismul şi speranţa” în locul ”tristului pesimism” al taberei care este în favoarea menţinerii ţării în UE. 

Publicația britanică Sunday Times, citată de CourrierInternațional.com, consideră că voturile pentru ieşirea din UE ar putea fi o manevră excelentă pentru negocieri, întrucât ar obliga Uniunea Europeană să se reformeze în fine.

Publicația dă exemplul unor state precum Danemarca și Suedia, care au reușit să obțină ceea ce își doresc, datorită refuzurilor de a se reforma. De exemplu, Danemarca şi-a obţinut scutirile de la unele plăţi către UE după ce a respins tratatul de la Maastricht, iar Suedia – dreptul de a nu se alătura zonei euro. 

„De ce nu ar proceda și Londra la fel?”, se întreabă publicația, care precizează că Bruxelles e dispus să negocieze, dacă țările nu se lasă intimidate.
Astfel, Sunday Times apreciază că un vot în favoarea Brexit, va determina UE să fie mai înclinată spre a satisface cererile Marii Britanii. Începând prin a acorda o urgenţă veritabilă stopării imigraţiei sosite din alte ţări europene – şi nu restricţionarea condiţionată pe care David Cameron a obţinut-o în cursul negocierilor în februarie. 

Jurnaliştii britanici amintesc că David Cameron acceptase „fără luptă” cererea Angelei Merkel de a avea un drept de veto faţă de o încetinire temporară a imigraţiei. 

„Or, după un vot pentru Brexit, UE va trebui să se arate mai receptivă. Pentru Uniune, acest tip de încetinire nu va fi decât un preţ modest plătit pentru a ne păstra la bordul navei”, mai scrie publicația.

În plus, Sunday Times susține că un vot pentru Brexit nu-l va obliga pe Cameron să înceapă imediat procedura pentru separarea de UE: „Dacă noi votăm <<Out>> joi, iar apoi amânăm aplicarea articolului 50, mai putem rămâne în cadrul Pieţei comune încă mulţi ani”, precizează publicația britanică.

Totodată, Sunday Times apreciază că referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE este ocazia pentru a determina blocul comunitar să se reformeze pentru binele său: „Acest referendum va fi poate cea mai bună ocazie pentru a stopa proiectul european de centralizare. Acesta este un drum care nu este nici în interesul nostru, nici în cel al Europei. <<Votaţi pentru Brexit!>> nu înseamnă să-ţi respingi prietenii, ci să pledezi pentru reforme reale,’ susţin jurnaliştii de la Sunday Times. 

​Reacții internaționale

Referendumul care va avea loc în Marea Britanie a stârnit numeroase reacții la nivel internațional. Astfel, liderii europeni și-au exprimat înclinația privind rămânerea sau ieșirea Marii Britanii din UE.

De exemplu, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, consideră că un astfel de referendum ar trebui organizat în fiecare țară. 

Ea califică Uniunea Europeană drept „totalitară”, astfel că fiecare popor ar trebui să își hotărască singur destinul și să-și aleagă propriile legi. „Cer un referendum şi în Franţa. Fiecare ţară din UE ar trebui să poată să se exprime în cadrul unui referendum”, a declarat ea marţi seară la postul francez TF1. 

Totodată, Marine Le Pen a mai susținut că „UE se deșiră”. „Fie aşteptăm potopul, explozia, fie ne aşezăm în jurul unei mese şi construim Europa Naţiunilor, care să înlocuiască Uniunea Europeană totalitară pe care o cunoaştem astăzi”, a adăugat ea.

Fostul fotbalist David Beckham susţine rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană,cu ocazia referendumului care va avea loc joi,23 iunie,exprimând că doreşte că trăiască într-o lume “vibrantă şi contectată” şi că ţara sa ar trebui să facă faţă provocărilor la nivel mondial alături de aliaţii săi. Fostul fotbalist a postat un mesaj pe Facebook scriind că îşi doreşte să trăiască într-o lume “vibrantă şi contectată” şi că va vota ca Marea Britanie să rămână în UE în referendumul care are loc joi, 23 iunie. 

Ce spune premierul Cameron 

Premierul britanic David Cameron a subliniat, miercuri, în ultima zi de campanie pentru referendumul pe tema locului Marii Britanii în Uniunea Europeană, că Marea Britanie va fi “mai puternică, mai sigură” şi “îi va fi mai bine” dacă va rămâne în Uniunea Europeană, relatează BBC News. Cameron estima, într-un interviu publicat pe prima pagină a cotidianului The Guardian, că, optând pentru rămânerea în UE, alegătorii ar trimite ”un mesaj clar” că Regatul Unit nu este ”repliat în sine”. 

 

Cu câteva zile în urmă, şeful executivului britanic spunea că referendumul de joi asupra menţinerii Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi probabil “foarte strâns”, dar a prezis de asemenea venituri din “dividende” şi investiţii dacă britanicii votează să rămână în blocul de 28 de naţiuni, relatează Reuters. 

 

Cum vor vota britanicii pe 23 iunie

Aproximativ 46,5 milioane de britanici cu drept de vot sunt chemaţi joi la urne în cadrul unui referendum privind rămânerea sau ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat marţi Comisia Electorală, citată de Reuters. ”Datele strânse de la 382 de centre locale arată că numărul alegătorilor din Regatul Unit şi Gibraltar este de 46.499.537 de alegători”, a afirmat Comisia într-un comunicat. 
Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoţia – 3,99 milioane, în Ţara Galilor – 2,27 milioane, în Irlanda de Nord – 1,26 milioane şi în Gibraltar – 24.117 alegători. 
Voturile vor fi numărate imediat după închiderea secţiilor de votare la ora 21,00 GMT. Fiecare din cele 382 de centre locale de numărare va contabiliza numărul de buletine de vot şi va anunţa cifrele privind participarea locală (inclusiv buletinele nule şi voturile prin poştă) din fiecare zonă. 
Comisia electorală a estimat că majoritatea anunţurilor privind prezenţa la vot la nivel de centru vor avea loc între orele 22,30 (pe 23 iunie) şi 1,30 (pe 24 iunie). Se aşteaptă ca ultimul anunţ să aibă loc în jurul orei 4,00. 
Apoi, fiecare centru va număra voturile şi va anunţa totalul pentru cei care se pronunţă pentru ‘rămânerea” în UE şi cei care au votat pentru ‘părăsirea’ UE în fiecare din cele 382 de zone. Se aşteaptă ca majoritatea centrelor de numărare să facă anunţuri pe 24 iunie, între orele 1,00 şi 3,00. Ultimul anunţ este aşteptat în jurul orei 6,00. 
Rezultatele totale locale vor fi adunate pentru 12 regiuni, iar apoi rezultatele finale naţionale. Rezultatele finale vor fi anunţate la Manchester de către Jenny Watson, ofiţerul şef pentru numărare (Chief Counting Officer). 
Secţiile de votare vor fi deschise pe 23 iunie între orele 6,00 şi 21,00. 
În prezent, televiziunile nu intenţionează să dea exit-polluri, deoarece marja de eroare este considerată a fi prea mare. 
Alegătorii vor primi un singur buletin de vot pe care este scrisă întrebarea: ”Regatul Unit ar trebui să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană” (‘Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?’). Ei vor trebui să marcheze cu o cruciuliţă fie ”Să rămână membru al Uniunii Europene” (‘Remain a member of the European Union’), fie ”Să părăsească Uniunea Europeană” (‘Leave the European Union’ ). 
Toţi cei care au drept de vot la alegerile generale parlamentare în Regatul Unit pot vota la referendum, inclusiv britanicii, irlandezii şi cetăţenii din Commonwealth care au împlinit vârsta de 18 ani şi care sunt rezidenţi în Regatul Unit. Au drept de vot, de asemenea, cetăţenii Regatului Unit care sunt rezidenţi peste hotare şi care au fost trecuţi în registrul de vot parlamentar în ultimii 15 ani, precum şi cetăţenii irlandezi care s-au născut în Irlanda de Nord şi au fost înregistraţi să voteze în Irlanda de Nord în ultimii 15 ani. Pot, totodată, să voteze britanicii şi cetăţenii din Gibraltar care au drept de vot la alegerile pentru Parlamentul European. 
Londra a prelungit până pe 9 iunie, la miezul nopţii, perioada de înregistrare pentru a vota la referendumul din 23 iunie. 
Referitor la voturi şi la numărarea lor, Comisia electorală spune că regulile referendumului nu prevăd o renumărare la scară naţională a voturilor în nici un fel de circumstanţe. Orice cerere de renumărare a voturilor va avea loc la nivel local şi aceasta se va stabili de către Counting Officer. Se aşteaptă ca renumărări locale să aibă loc mai degrabă în cazul în care a fost identificată o anumită problemă în cadrul procesului de numărare într-un centru decât atunci când s-a încheiat centralizarea. 
Rezultatul referendumului naţional poate fi contestat doar pe cale judiciară şi o cerere în acest sens trebuie depusă în termen de şase săptămâni.

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...

Portul american artificial și temporar din Gaza e gata pentru a livra asistența umanitară

Construcţia portului american artificial şi temporar din Fâşia Gaza, menit să faciliteze livrarea asistenţei umanitare, este finalizată, dar podul nu poate fi instalat din...
Ultima oră
Pe aceeași temă