11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăAldineUE a creat un Corp Medical European pentru a reacţiona mai rapid...

UE a creat un Corp Medical European pentru a reacţiona mai rapid la crizele sanitare

Uniunea Europeană a lansat, luni, un corp medical care să reacţioneze “mai rapid la situaţiile şi mai eficient” la crizele sanitare care apar atât în interiorul, cât şi în afara blocului comunitar, a explicat comisarul pentru ajutor umanitar, Christos Stylianides, citat de Agerpres.

Astfel, Corpul Medical European (CME) urmăreşte a pune dispoziţie echipe şi mijloace medicale în prealabil, pentru a asigura o desfăşurare ‘mai rapidă şi mai previzibilă’, conform Comisiei Europene. 

CME va fi format din echipe medicale de urgenţă, din experţi în sănătate publică şi în coordonare medicală, din laboratoare de biosecuritate mobile sau chiar din avioane pentru evacuări sanitare şi, în fine, din echipe logistice. 

Această nouă entitate va face parte din ‘rezerva voluntară’ europeană, creată în cadrul mecanismului de protecţie civilă al UE şi care intervine în prezent pentru a răspunde catastrofelor naturale. 

Echipele care vor participa la CME vor fi certificate de UE şi vor putea beneficia de sprijinul său financiar în privinţa pregătirii echipelor şi a oferirii de materiale. Desfăşurarea echipelor pe teren este coordonată de Centrul de coordonare a reacţiei de urgenţă al Comisiei, platformă operaţională. Statele membre vor putea totuşi să aleagă să nu participe la o misiune. 

În momentul apariţiei epidemiei de Ebola, Uniunea Europeană s-a confruntat cu grave dificultăţi în a desfăşura rapid personal medical, dar şi din punct de vedere logistic, a reamintit Comisia. La sfârşitul lui 2014, Germania şi Franţa au propus iniţiativa ‘Căştile Albe’, care este la originea creării CME. Nouă state membre au propus deja furnizarea de echipe şi de materiale noului corp medical: Belgia, Luxemburg, Spania, Germania, Cehia, Franţa, Olanda, Finlanda şi Suedia.

 

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă