31.4 C
București
luni, 17 iunie 2024
AcasăAldineComisia Europeană DEZMINTE informațiile potrivit cărora ar putea renunța la cotele obligatorii...

Comisia Europeană DEZMINTE informațiile potrivit cărora ar putea renunța la cotele obligatorii de repartizare a imigranţilor

UPDATE: Comisia Europeană a dezminţit, joi, informaţiile din presă potrivit cărora ar fi pregătită să renunţe la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranţi extracomunitari între statele membre ale Uniunii Europene, în favoarea unui sistem voluntar preferat de ţările est-europene, informează Mediafax.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva, a scris pe Twitter că informaţiile apărute în presă, potrivit cărora CE ar urma să renunţe la cotele obligatorii de repartizare a refugiaţilor, sunt false.

Ea a adăugat că preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, susţine în continuare această propunere pe care a prezentat-o la 9 septembrie.

——–

Comisia Europeană este pregătită să renunţe la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea celor 120.000 de imigranți extracomunitari, în favoarea unui sistem voluntar preferat de ţările est-europene, au declarat, miercuri, oficiali citaţi de Reuters.

Propunerea intervine în condiţiile în care miniştrii europeni ai Justiţiei şi Afacerilor Interne nu au reuşit luni să ajungă la un acord privind sistemul de cote obligatorii.

Deocamdată nu este însă clar dacă noul plan al Comisiei Europene (CE) va fi acceptat de Franţa şi Germania, care probabil vor fi nevoite să primească mai mulţi refugiaţi decât în baza sistemului de cote obligatorii, informează Mediafax.

În timp ce miniştrii europeni de Interne se pregătesc pentru o nouă reuniune extraordinară la 22 septembrie, diplomaţii speră să evite un nou eşec.

“Obiectivul nostru este să menţinem unitatea Europei”, a declarat miercuri, în faţa parlamentarilor de la Bruxelles, comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos.

“Schema obligatorie nu mai este o opţiune”, a declarat un alt oficial din cadrul Comisiei, care a subliniat că “ceea ce contează este să se menţină numărul total de 120.000” de imigranţi.

Ungaria, România, Slovacia, Cehia şi Polonia au fost principalii oponenţi ai sistemului de cote obligatorii, argumentând că acestea vor atrage mai mulţi imigranţi în Europa şi le vor tulbura societăţile.

Ungaria a respins schema de repartizare chiar dacă ea, alături de Grecia şi Italia, ar trimite solicitanţi de azil în alte state europene în loc să primească alţii.

“Dacă Ungaria nu vrea să fie parte, putem redistribui solicitanţii de azil din alte ţări”, a declarat un oficial din CE. “Cu siguranţă nu există un deficit de refugiaţi în Europa în acest moment”, a adăugat acesta.

Sancţiunile financiare pentru ţările care nu vor să accepte cotele obligatorii de refugiaţi sunt considerate o altă posibilitate de compromis.

Planul propus de preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, prevedea penalizări de până la 0,002% din PIB-ul ţării care decide să nu participe la schema de repartizare.

Pentru o ţară ca Polonia, aceasta ar însemna mai puţin de 10 milioane de euro. Însă Germania a propus reducerea fondurilor europene în valoare de miliarde de euro pentru ţăile care refuză cotele obligatorii.

“Trebuie să existe un compromis între compensaţia foarte redusă propusă de Comisie şi suspendarea fondurilor europene sugerată de Germania”, a afirmat un diplomat european.

Dacă nu se ajunge la niciun acord la reuniunea extraordinară de marţi, Luxemburgul, care asigură preeşdinţia semestrială a UE, ar putea organiza un vot prin care să oblige ţările să accepte cotele.

Un vot prin majoritate, nu prin unanimitate, “este posibil din punct de vedere legal, dar contraproductiv din punct de vedere politic”, a subliniat un oficial UE. “În plus, nu putem trimite solicitanţi de azil acolo unde nu sunt doriţi”, a adăugat acesta.

 

Cele mai citite

Cod galben de caniculă şi disconfort termic, luni şi marţi, în mai multe judeţe ale ţării

Meteorologii au emis avertizare de caniculă şi disconfort termic pentru mai multe judeţe ale ţării, valabilă luni şi marţi, când temperaturile vor fi ridicate....

INCREDIBIL. Camionul lui Ilie Bolojan, dispărut din Germania

Încruntatul Ilie Bolojan, vătaful Oradei și al județului Bihor, este de ceva vreme și un Gică Contra al celor de la guvernare, fiind...

Mașinile maro, negre și gri au cel mai ridicat kilometraj mediu din România

Deși culorile monocromatice precum alb, gri și negru domină piața vehiculelor la mâna a doua, mașinile vopsite în aceste culori nu sunt neapărat folosite...
Ultima oră
Pe aceeași temă